vrijdag 4 november 2022

Zorg voor de Kerk van morgen

Nog niet zo lang geleden deden een aantal priesters in een niet-nader genoemd bisdom in Nederland een ontstellende ontdekking: er wordt nergens meer Catechese gegeven in de scholen, en ook niet in de Katholieke scholen. 

Vooral dat laatste steekt nog het meest van allen. Hoe kan het dat op Katholieke scholen geen Catechese, geen geloofsoverdracht meer wordt gegeven? Hoe kunnen wij de zorg voor de Kerk in de toekomst ter hand nemen, als complete generaties kinderen niets van het Katholiek geloof weten? Men zou verwachten dat de bisschoppen meteen actie ondernemen, maar sinds Mgr. Dr. Johannes Gijsen, de vroegere bisschop van Roermond, het zelfs maar waagde om dit ter hand te nemen, kreeg de monseigneur een hele lading tv-criticasters op zijn nek gegooid. Saillant detail; de hoofdaanval werd notabene gelanceerd door een zich Katholiek noemde Radio Omroep (KRO) in Hilversum. Ik bedoel maar!

Bij de eerste H.Communie het het H.Vormsel krijgen de kinderen Catechese, maar dat is niet voldoende. Natuurlijk is de vraag van wie precies die Catechese voor onze kinderen dan wél moet komen. En daar is maar één antwoord op: van de katholieke ouders. Die zullen thuis hun kinderen Catechese moeten gaan geven. En aangezien er niet veel Katholieke ouders meer zijn die dat doen, is het logisch dat de Kerk van morgen een nogal zeer moeilijke tijd gaat doormaken. Vele malen moeilijker dan nu. En dan gaan we er maar van uit dat de situatie niet verandert.

Dus beste Katholieke ouders: zorg goed voor uw kinderen op dit punt! Geef ze zoveel mogelijk die broodnodige geloofsoverdracht! Tracht evenwel nooit te forceren en altijd even te kijken dat er geen overvoering gaat plaatsvinden. Maar zorg er wel voor dat uw kinderen niet alleen goed gekleed en gevoed zijn, maar ook de juiste Geloofsvoeding hebben gekregen! Zonder kennis over onze Verlosser, leeft men maar alleen voor deze wereld. Laat het dus nooit zover komen!