vrijdag 11 november 2022

23ste Zondag na Pinksteren

Een wel heel bijzondere aanwijzing over de verrijzenis der doden is in de Heilige Schrift te lezen in de 23ste Zondag na Pinksteren in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie.

Men stelt wel eens dat we niet weten wat er bij de verrijzenis gaat gebeuren, maar toch heeft de Heilige Apostel Paulus (maar ook de H.Pastoor van Ars) ons hierover iets nagelaten. In de brief aan de Christenen aan de Filippenzen, hoofdstuk 3 verzen 17-21 en hoofdstuk 4 verzen 1-3, kunnen wij lezen dat onze Heer Jesus Christus ons nietig lichaam gelijk zal maken aan Zijn Verheerlijkt Lichaam. 

Wij krijgen dus een verheerlijkt lichaam terug waarin het Lichaam van Christus de oorzaak zal zijn van die verheerlijking. Zoals Jesus opstond uit de doden met een verheerlijkt lichaam, zo zullen wij ook op gelijke wijze opstaan uit de doden, met een verheerlijkt lichaam, zoals Jesus ook heeft. Er zijn zelfs theologen (Thomas van Aquino) die stellen dat na de opstanding en onze verheerlijking iedereen, die daaraan deel heeft, dezelfde (Aardse) leeftijd van 30 jaar zal verkrijgen. Een waarlijk bijzondere gedachte over de opstanding!

Het Kerkelijk jaar loopt nu snel ten einde, en binnenkort zal de Advent weer zijn intrede doen. Dan zal de Komst van Christus in zijn Heilige Goddelijkheid en Heilige Mensheid weer gevierd worden in de Liturgie. Onze Verlosser die uit liefde voor ons uit de Hemel neerdaalde en mens werd om ons te verlossen van zonde en dood, geboren in een kribbetje ergens in een stal te Bethlehem, tweeduizend jaar geleden. 

De lezingen zijn als volgt:

Epistel: Filippenzen 3; 17-21 en 4; 1-3
Evangelie: Matteus 9; 18-26
Liturgische Kleur: Groen.