vrijdag 28 oktober 2022

Feest van Christus Koning

In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt aanstaande Zondag, 30 oktober 2022, Christus Koning gevierd. Op deze Zondag noemen wij Hem ook onze Koning, niet alleen omdat Hij van eeuwigheid met de Vader regeert, maar tevens omdat Hij juist in de verheerlijking van zijn Mensheid van de Vader de macht, de wijsheid, de kracht en de eer heeft ontvangen (Introïtus). De Heerser die uit Jacob is voorgekomen, is door de Vader aangesteld tot Heerser van de heilige berg Sion; Hij heeft de volkeren tot zijn erfdeel ontvangen en de grenzen van de aarde tot zijn eigendom (Offertorium). De Psalmist profeteerde dat Hij zou "heersen van zee tot zee en van de rivier tot de grenzen der aarde" (Graduale Psalm 71;8 en 11). 

Hij bezit in eigenlijke zin alle macht welke het Koningschap toekomt. Het Evangelie dat door de Kerk wordt gepredikt, is zijn wet. Dat hij ook Rechter is, heeft Hij zelf verklaard: "De Vader immers oordeelt niemand, maar Hij heeft het oordeel geheel aan de Zoon gegeven." (Johannes 5;22). Eens zal Hij als de Rechter der Wereld op de wolken zetelen om ieder te oordelen naar zijn daden. Omdat zijn wet een geestelijke wet is van liefde en gerechtigheid, kon Christus voor Pilatus verklaren dat zijn Rijk niet van deze wereld is (Evangelie). Tot allen strekt zich zijn eigendomsrecht en het Koningschap uit, niet alleen tot de mensen die Christus belijden. Zijn Koningschap staat boven ieder Staatsgezag: Hij is de Koning der volkeren, van alle huisgezinnen en van alle mensen.

Epistel: Kolossenzen 1; 12-20.
Evangelie: Johannes 18,33-37.
Liturgische kleur: Wit.

Post Scriptum: In de nacht van 29 op 30 oktober 2022 om 03.00 uur gaat de klok één uur terug, dus naar 02.00 uur. We gaan dan over op de Wintertijd. Houd u daar rekening mee in verband met de mistijden aanstaande Zondag?