zaterdag 9 april 2022

Palmzondag - begin Goede Week

Op Zondag 10 april 2022 wordt in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie Palmzondag gevierd. De palmtakken worden gezegend en er vindt een processie in de Kerk plaats met als zang: Hosanna Filio David! Hoe het volk   Onze Heer Jesus Christus met groot gejubel inhaalt in Jerusalem. Maar zoals wij weten zal aan het einde van de week een drama afspelen van ongekende proporties: hoe Onze Heer verraden wordt door een van zijn Apostelen, hoe Hij wordt gevangengenomen, beestachtig wordt mishandeld, onteerd, ontheiligd en later gekruisigd op Golgotha.

Vaak zullen we denken dat dit tweeduizend jaar geleden gebeurd is, maar....ook vandaag vinden we nog steeds verraad in de Kerk, wordt Onze Heer zowel binnen als buiten de Kerk verguist en vertrapt. Onlangs nog las ik in een krant de opmerking van iemand die van de Zoon van God al helemaal niets begreep en Hem indeelde bij een of ander gevallen revolutionair. Nee, dat was Onze Heer zeker niet! En als mensen niets begrijpen van de Tweede Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid, laten ze dan eerst wat gaan lezen hierover en liefst vóórdat men de mening in de krant komt spuien! 

Er was eens een theoloog die overleed en door de engelen van de Heer in de hemel op het matje werd geroepen over zijn zonden. De engelen van God wezen op een kleine gelovige die de Heer op aarde in alles trouw bleef, en verweten op strenge toon de theoloog trouweloosheid. Bij zoveel aanklachten stond de theoloog bedremmeld en verdrietig naar beneden te kijken, want zijn geweten was geopend en hij had zijn zonden vrijelijk kunnen inzien. Ontkennen had dus geen zin meer. Zo gaat het met diegenen die het verraad liefhebben en er naar handelen. Laat dat dus een waarschuwing zijn voor een ieder die de kant van Judas op wil!

Voor ons betekent de Goede Week een intense belevenis van het Lijden en Sterven van de Heer dat zijn hoogtepunt vindt in de Glorierijke Verrijzenis op Paaszondag. 

Ik wens u allen een zalig Pasen toe!

Epistel: Boek Exodus (15; 27 en 16; 1-7)
Evangelie: Matteus 21; 1-9
Liturgische kleur: Paars.