zaterdag 5 maart 2022

Eerste Zondag van de Vasten

In deze Eerste Zondag van de Veertigdagentijd lezen we in het Evangelie van de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie, hoe wij ons kunnen sterken in de geestelijke strijd tegen de Duivel. We doen dat door te vasten, zoals de Heer ons heeft voorgeleefd. Er wordt ons niet gevraagd om zo streng te vasten zoals de Heer zelf deed in de woestijn, want we mogen ook onze gezondheid niet in gevaar brengen. Offers moeten draagbaar zijn. 

Elk offer is nodig om dit kwaad teweer te staan. Met andere woorden: je kunt het kwade niet overwinnen, dan alleen door Christus en in zijn navolging. De Duivel probeerde immers op sluwe wijze de Heer te verleiden, maar slaagde daarin niet. Christus verdiende voor ons de genade om via het Christelijke vasten stand te kunnen houden tegen de Duivel. Op de vraag van de Apostelen waarom zij een duivel niet konden uitwerpen, vertelde onze Verlosser dat dit soort alleen uitgedreven kon worden door "bidden en vasten". Het vasten is dus een machtig wapen tegen het Kwaad.

De Veertigdagentijd is dus geen tijd om te willen afvallen, want dan ben je met een heel andere insteek bezig dan waarvoor het vasten werkelijk bedoeld is.

Epistel: 2 Korintiers 6;1-10
Evangelie: Matteus 4;1-11
Liturgische kleur: Paars.

Post Scriptum: Blijf bidden voor het arme Oekraïne dat nu op dit moment levend verscheurd wordt. Bidt dat de vrede spoedig mag terugkeren in dat land en dat de vluchtelingen weer terug naar huis kunnen. Bidt ook voor de hereniging van gezinnen die veelal door dit oorlogsgeweld nu gescheiden moeten leven.