zaterdag 19 maart 2022

Derde Zondag van de Vasten

Op de derde Zondag van de Vasten in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie vernemen wij dat zij die in Christus werden verlost, waarlijk heiligen moeten zijn. Dit is het grote thema van deze heilige tijd. De Heilige Apostel Paulus vermaant ons dat wij ons zouden moeten gedragen als navolgers van God, als kinderen van het Licht (Epistel). 

De Heer zelf leert ons dat wij bewust voor Hèm moeten kiezen en prijst Hij zalig die het Woord Gods niet alleen aanhoren, maar ook bewaren, dat is onderhouden (Evangelie). Steeds moeten onze ogen gericht zijn op de Heer (Introitus), zoals een slaaf met zijn ogen naar zijn meester kijkt (Tractus). De Geboden van de Heer zijn onze vreugde (Offertorium) en geen grotere zaligheid is er dan te verblijven in zijn huis (Communio).

Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat het voldoende is om in God te geloven en laten de H.Sacramenten voor wat ze zijn. Zelf zeggen ze tot God te bidden en vergiffenis te vragen en beweren dat dit voldoende is. Als dat voldoende was, waarom heeft Christus dan ons het H.Sacrament van de Biecht ingesteld? En hoe weet je zo zeker dat als je aan God vergiffenis vraagt, dat je die vergiffenis ook daadwerkelijk gekregen hebt? In het Sacrament van de Biecht weet je zeker dat je die vergiffenis krijgt als je berouwvol je zonden belijdt. En kom niet beweren dat je nooit gezondigd hebt. Wie dat zegt maakt God tot een leugenaar. Als iemand beweert niet te hebben gezondigd, dan bedriegt hij zichzelf en dan leeft de Waarheid niet in hem.

En het is zeker niet voldoende te beweren dat je in God gelooft en daarmee de kous af is. Want duivels geloven dat ook....maar sidderen wel in de Hel. Dit is dus voldoende bewijs dat het niet waar is dat je alleen maar in God hoeft te geloven om zalig te worden. Je moet ook daden kunnen laten zien die in overeenstemming zijn met je geloof. Duivels hebben ervoor gekozen om daden te stellen die niet in overeenstemming zijn met het geloof, en daarom werden zij ook gestraft. 

Voor ons is het belangrijk dat wij het Woord van God niet alleen aanhoren, maar ook daadwerkelijk onderhouden. Dat houdt dus in, dat wij als Christenen moeten leven, de H.Eucharistie waardig moeten ontvangen en regelmatig onze zonden moeten Biechten.

Epistel: Efesiërs 5;1-9
Evangelie: Lucas 11;14-28
Liturgische kleur: Paars.