zaterdag 15 januari 2022

Tweede Zondag na de Epiphanie

Hebben wij op de octaafdag de openbaring van Christus's Godheid bij zijn doopsel door Johannes gevierd, vandaag overwegen wij in het Evangelie het derde motief van het Feest der Verschijning des Heren: de openbaring van Christus' Goddelijke macht in zijn eerste wonder tijdens de bruiloft in Kana. Beide Evangelies, dat van de octaafviering en dat van deze Zondag, werden oudtijds op twee achtereenvolgende dagen na Epiphanie gelezen. Het octaaf van het Feest der Verschijning des Heren, werd pas later vastgesteld. Ook deze Zondag bezingt de Kerk in de gezangen van de Heilige Mis, de luister van Christus' verschijning. Heel de aarde moet Hem aanbidden (Introïtus), want de Heer zond ons zijn Woord en ontrukte ons aan de ondergang (Graduale). De Heer heeft ons grote dingen gedaan (Offertorium).

In het Epistel lezen we het vervolg van de vorige Zondag. Iedereen behoort in de Kerk, geholpen door Gods genade, de hem eigen bediening op volmaakte wijze te vervullen; maar allen moeten gelijk zijn in de liefde, vurigheid, blijmoedigheid en ootmoed.

In het Evangelie naar Johannes lezen we over de rol als voorspreekster die Maria aan haar Goddelijke Zoon is toebedeeld. Hoewel Christus aangeeft dat zijn uur om zijn Goddelijke macht te tonen nog niet gekomen is, zal Hij het verzoek om dit te vervroegen toch op de bede van Maria uitvoeren. 

De uitdrukking: "Vrouw, wat is er tussen Mij en U?", betekende oorspronkelijk dat wat Jesus en Maria samen bezitten en gemeenschappelijk in eigendom hebben, er geen onderling overleg noodzakelijk is. Het is dus onnodig om hierover te spreken. Toch zal Jesus het verzoek van zijn Heilige Moeder vervroegd uitvoeren, waardoor voor de bedienden en de leerlingen het eerste wonder een feit zou worden. Hiermee openbaart Christus in het openbaar zijn Goddelijkheid. Geen mens is immers in staat om op grond van zijn eigen macht water in wijn te veranderen. Later zou Christus brood en wijn veranderen in zijn Heilig Lichaam en Bloed bij het Laatste Avondmaal. 

Epistel: Romeinen 12;6-16
Evangelie: Johannes 2;1-11
Liturgische kleur: Groen.