woensdag 5 januari 2022

Hoogfeest Openbaring des Heren

In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie valt het Hoogfeest van de Openbaring des Heren op 6 januari 2022. De wijzen die op zoek zijn naar de Koning der Joden en zijn ster hebben gevolgd 'die stond in het oosten', verwijzen in feite naar ons. En niet alleen wij, maar alle generaties uit de heidenen in het verleden, heden en toekomst die op zoek zullen gaan, of zijn geweest, naar Jesus onze Heer. Het is daarom ook zo treffend wat de Heilige Apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de Christenen te Éfese 3;5-6: "Nooit is het onder vroegere geslachten aan de kinderen der mensen bekend gemaakt, zoals het thans in de Geest door zijn heilige Apostelen en profeten is geopenbaard: dat de heidenen door het Evangelie mede-erfgenamen zijn, medeleden en deelgenoten aan de Belofte in Christus Jesus"

Volgens de Heilige Bonaventura is de ster die wij volgen zelfs drieledig uit te leggen: De Heilige Schrift, die wij gedegen dienen te kennen, een ster die ons de juiste richting geeft zodat wij Maria de Moeder van de Heer zullen vinden, en een persoonlijke ster, namelijk de genade van de Heilige Geest. Het is nogal veelzeggend dat Koning Herodes en de Schriftgeleerden geen enkele ster hebben gezien met zo'n grote betekenis. Het werd wel geopenbaard aan Wijzen en niet aan de machthebbers en schriftgeleerden van die tijd.

De Liturgie van de Kerk gaat evenwel in haar overwegingen ver uit boven een louter herdenken van de aanbidding der Wijzen. Het is het grote wereldfeest van de Kerk dat we vieren. Christus is de Koning die alle macht bezit, de Zoon, aan wie de Vader zijn Gerechtigheid heeft gegeven (Introïtus). De ster welke de Wijzen naar Bethlehem voerde (Evangelie), is het zinnebeeld van het grote licht, dat over het geestelijke Jeruzalem (de Kerk) is opgegaan, en waarheen alle volkeren en koningen naar optrekken (Epistel, Graduale). Alle koningen en volkeren zullen evenals de Wijzen zijn Godheid erkennen en Hem aanbidden en dienen (Offertorium). De luister van Gods verschijning verblindt onze ogen, en wij kunnen slechts stamelend bidden dat onze geest gezuiverd zal worden om een steeds dieper inzicht te krijgen in een zo groot geheim (Slotgebed).

De Wijzen boden na het vinden van Jesus drie gaven aan. De gaven die alle generaties dan meebrengen zijn Goud, Wierook en Mirre en symboliseren het zuivere goud van onze liefde, onze wierook van onze gebeden en...de mirre van onze offers. Deze bieden wij voor Hem aan. Het is waar dat de wijzen een lange reis voor overhadden om onze Lieve Heer te vinden, maar dit geldt ook voor ons: de reis zal lang zijn, maar de uitkomst staat vast: wij zullen Onze Heer zeker vinden. 

Epistel: Jesaja 60;1-6
Evangelie: Matteus 2;1-12
Liturgische kleur: Wit.