zaterdag 11 december 2021

Derde Zondag van de Advent - Gaudete

We mogen ons intens verheugen in de komst van Christus op de derde Zondag van de Advent (Zondag Gaudete) waarbij de paarse gewaden worden verruild voor de licht-paarse gewaden. In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt er gesproken van "roze-rode" gewaden. De Introïtus begint in de H.Mis met de woorden van de brief van de Heilige Apostel Paulus aan de Filippenzen hoofdstuk 4;4-6: Gaudete in Domino: "Verblijdt u altijd in de Heer. Ik herhaal het: verblijdt u!"
Velen van ons hebben zich in deze tijd laten reinigen door het Heilig Sacrament van Boete en Verzoening, opdat zij waardig op deze Zondag de H.Eucharistie kunnen ontvangen. We doen in deze Adventstijd boete, zoals wij worden opgeroepen en we ook beleven via de Liturgie. 

In het Heilig Evangelie lezen we over Johannes de Doper die aan de oostzijde van de Jordaan optreedt. Opvallend is dat het Hebreeuwse woord voor Jordaan (yarad) letterlijk afdaling betekent. De mensen daalden af in de Jordaan om zich te laten dopen door Johannes. Overigens was dit doopsel geen Sacrament, maar een teken van boetvaardigheid, waardoor zij die het ontvingen, hun verlangen te kennen gaven van hun zonden gereinigd te willen worden. Het is Christus geweest die later het Sacrament van het Doopsel heeft ingesteld.

Soms kun je ervan dromen dat de rest van de maatschappij precies het zelfde zou doen als de katholieke gelovigen, maar neen. In deze Adventstijd kom je helaas de meest afschuwelijke, beledigende en ontheiligde zaken tegen die duivelse geesten hebben zitten uitbroeden en vaak tegen ons willen inzetten. Ik herhaal daarom niet precies wat ik ben tegengekomen. Sommige van deze wandaden zijn te erg. En dan heb ik  het nog niet over de rol van de overheden en de media om in deze Adventstijd zowel jonge als oudere mensen voortdurend in de zonde van het zesde Gebod gevangen te houden, zoals de zonde van de onkuisheid tegen de orde van de natuur. Met welk recht doen overheden dit eigenlijk, zo is mijn vraag? En waarom proberen die overheden deze zielen opzettelijk in het verderf te storten?

Positieve dingen kunnen we gelukkig melden uit de parochies die goederen en voedsel innemen voor de voedselbank, voor de mensen die niet even naar de winkel kunnen gaan om zoiets als brood te kopen (ja, die gevallen ken ik). Vergeet in deze Adventstijd daarom niet uw liefdewerken voor de armen. Maar doe het wel zó dat u uw gaven nooit voor u uitbazuint (laat uw linker hand niet weten wat uw rechter hand doet). Draag uw werken, uw kruisjes van de dag, uw boete en uw liefdevolle gaven op aan God de Heer. Hij zal u ter zijner tijd rijkelijk voor belonen!

Epistel: Brief aan de Filippenzen 4;4-7
Evangelie: Johannes 1;19-28
Laatste Evangelie: Johannes 1;1-14
Liturgische kleur: Paars of Roze-rood.