vrijdag 26 november 2021

Eerste Zondag van de Advent - verwachting

Met de eerste Zondag van de Advent (Adventus=komst) begint de eerste periode van het kerkelijk jaar, de voorbereiding op Kerstmis. Evenals het Paasfeest deed men het voorafgaan door een tijd van voorbereiding, welke onder invloed van een jongere vorm van het Sacramentarium Gregorianum definitief op vier weken werd gesteld. Evenals de weken vóór het Paasfeest (de Veertigdagentijd) gold in de oudste tijden ook de Advent als een vastentijd. Hieraan worden wij herinnerd o.a. aan de paarse kleur van de liturgische gewaden, het ontbreken van het Gloria in Excelsis en het zwijgen van het orgel. Maar al is de Advent een tijd van vrome ingetogenheid voor de gelovige, geen droefheid wil hij in ons opwekken, maar veeleer de hoopvolle verwachting van Christus' komst op aarde.

Geen droefheid dus, maar een hoopvolle verwachting.

Helaas kan je dat laatste niet zeggen over de persconferentie op vrijdag 26 november die op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, en waar de Kerk er opeens van langs leek te krijgen wegens de Coronapandemie. Minister-president Rutte kreeg een vraag van een journalist voorgeschoteld, waarop de premier letterlijk over de kerken zei: "houd je aan de regels!". Even een correctie, minister-president, maar wij in de Katholieke Kerk hebben ons aan de volledige regels van de overheid en het RIVM gehouden, alhoewel er een Scheiding is tussen Kerk en Staat en beiden niet op elkaars stoel zitten, was het verzoek redelijk en werd het gewoon doorgevoerd. Ik zeg duidelijk redelijk, omdat het Griekse woord LOGOS (het Woord van God, de Tweede Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid) ook REDE betekent. Gedrag dat onredelijk is wordt door het Christendom juist in strijd met het wezen van God gezien. Sommigen echter hadden het stuk (de Regensburglezing) van Paus Benedictus XVI niet gelezen, en zij die het wél gelezen hadden, hadden het niet begrepen. Maar dat even terzijde.

Dat redelijke verzoek van de overheid deden wij op de volgende wijze:

In onze kerkgebouwen zijn looproutes met stikkers aangegeven, zijn ontsmettingsapparaten aangebracht bij de verschillende ingangen van het kerkportaal, moeten de gelovigen mondkapjes dragen en wordt de anderhalvemeter op de zitplaatsen doorgevoerd. Je kunt dit zien, doordat er op elke zitplek een stikker is aangebracht waar je wél of waar je níet kunt zitten. De Biechtstoelen mogen tot nader order niet gebruikt worden om besmettingen met het Coronavirus te voorkomen. Het wijwater is om diezelfde reden verwijderd. En deze maatregelen zijn echt niet nu pas genomen hoor, maar ingevoerd sinds het uitbreken van de crisis alwaar we 88 dagen in bijna volledige lockdown zaten en wij de H.Mis in de Kerk niet konden volgen en al die tijd geen H.Eucharistie konden ontvangen. De Nederlandse bisschoppen hebben hun verantwoordelijkheid genomen en de beleidslijnen op de website van de Nederlandse Kerkprovincie gezet en naar de parochies doorgestuurd. Hoezo, we moeten ons aan de regels houden? U suggereert met deze uitspraak, alsof wij ons niet aan de regels hebben gehouden. En ja hoor, wij betalen allemaal onze belasting aan de Staat (Geef aan de Keizer wat de Keizer toekomt - een gebod die van Christus komt), we behoren niet tot de bekende gewelddadige bendes die bij voortduur met de politie op straat willen knokken en de boel komen afbreken omdat men tegen die Coronaregels zegt te zijn. 

We houden ons volledig aan de Nederlandse wet, én we houden ons aan de kerkelijke regels. Er zijn volgens het RIVM geen Corona-uitbraken in de kerken vastgesteld, dus wat was nu precies de bedoeling om ons blameren met deze persconferentie geachte minister-president? Ik zou heel graag een antwoord willen op die vraag.

Epistel: Brief aan de Romeinen 13;11-14.
Evangelie: Lucas 21;25-33
Laatste Evangelie: Johannes 1;1-14
Liturgische kleur: Paars.

Post Scriptum: Omdat de Advent ook een tijd van boete is, raad ik iedereen aan om deze boete ook daadwerkelijk na te volgen. Er is namelijk een nieuwe Corona-variant in Afrika en Europa opgedoken en alleen de Heer des Hemels kan ons van deze plaag verlossen, net zoals Hij dit ook deed bij de verschillende andere plagen die vroeger ons werelddeel teisterden. We hoeven maar te denken aan de pest-epidemie in Italië in 590 na Christus. Doe dus wat u kan. Elke boetedoening, hoe klein ook, is welkom.