zaterdag 15 mei 2021

Zevende Zondag na Pasen

Vandaag vind je nog steeds theologen die vinden dat Judas niet als verloren beschouwd mag worden of in de Hel terecht kwam. Hoewel de Apostelen een directe verwijzing in duidelijke taal achterwege lieten, was het de Heer Jesus Christus zelf die in het Evangelie naar Johannes duidelijk sprak over de Zoon des Verderfs die verloren ging. Ook de Heilige Augustinus heeft in een Bijbelcommentaar hierop gewezen en de Zoon des Verderfs duidelijk gerelateerd aan de verrader van Christus. In dit geval dus Judas die zijn Meester verraadde. 

Maar evenzo kunnen we ons afvragen of het alleen bij Judas zou zijn gebleven, want ook gedurende de geschiedenis zijn nogal wat verraders opgestaan die hun Meester voor minder dan die 30 zilverlingen hebben verkocht. We mogen dus aannemen - gezien de opmerking van onze Heer - dat het kennelijk niet zo goed met Judas Iskariot is afgelopen. Maar evenzo is dit een waarschuwing voor ons. En daar is een goede reden voor in onze huidige tijd. 

In Duitsland lijken sommige bisschoppen het Katholiek Christendom niet echt goed begrepen te hebben. Daar heeft zelfs een groep katholieke priesters (CommunioVeritatis) hun eigen bisschop en mede-bisschoppen gewaarschuwd dat zij op weg naar de Hel zijn wegens het promoten van ketterij via de Synodale Weg. De priesters beschuldigen de bisschoppen ervan niet de redding van de zielen mogelijk te maken, maar precies het omgekeerde te doen door het werk van de wolven uit te voeren. Een duidelijker waarschuwing kon men niet geven, zo dunkt me. Ook Kardinaal Burke uit de VS geeft nu toe dat er in Duitsland daadwerkelijk een schisma is opgetreden, dat alleen nog niet officieel is uitgesproken. 

Hoewel Jesus om de Eenheid in Zijn Kerk heeft gebeden, zijn er op de dag van vandaag nog steeds geestelijken, leken en organisaties/groepen, binnen en buiten de Kerk, bezig het Mystieke Lichaam van Christus in stukken te scheuren. Heel vaak hoor je zeggen dat er innovaties moeten komen in de Kerk, maar de Heilige Hildegard von Bingen waarschuwde in de Middeleeuwen er al voor dat mensen die innovaties uitdenken in de Kerk onder Gods Oordeel zullen vallen. 

1e  lezing: Hand.1,15-17.20a.20c-26
2e lezing: 1 Joh.4,11-16
Evangelie: Joh.17,11b 19 
Kleur: Wit. Jaar: B.