woensdag 26 mei 2021

Summorum Pontificum afgeschaft?

Gisteren als vandaag bereikt mij het bericht via verschillende bronnen dat de H.Stoel de afschaffing zou willen van Paus Benedictus XVI Summorum Pontificum, die het mogelijk maakte om de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie te vieren. Het plan, waar in Rome al maanden in stilte aan gewerkt zou zijn, behelst dan de terugkeer van een Indult. Dat betekent dat je dan (weer) toestemming moet gaan vragen aan je bisschop of aan de H.Stoel. Vindt men het verzoek niet zo relevant, dan wordt het gebruik van het Missaal van Paus Johannes XXIII weer als vanouds verboden, waardoor de traditionele gelovige (weer) terug moet vallen op de Novus Ordo. Of dit alleen voor nieuwe aanvragen gaat gelden weet ik op dit moment niet: er is nog heel veel onzeker. Feit is ook, dat sommige voorname katholieken deze maatregel van onderdrukking hebben gekarakteriseerd als een soort "oorlogsverklaring", mocht het bericht daarover waar zijn.  

Hoewel je hoopt dat een dergelijke "oorlogsverklaring" niet zal gebeuren, is het opvallend dat de H.Stoel bezig lijkt te zijn een soort loopgravenoorlog te ontwikkelen tegen alles wat Traditie heet. We zien dat in de afgelopen jaren onder andere in de opheffing van veel traditioneel ingestelde religieuze ordes, die zonder enige aanleiding van hun eigen ordeleiding en de vertrouwde H.Mis in de Buitengewone Vorm werden beroofd. En weer (als vanouds) krijgen de trouwe gelovigen een sneer uit Rome door ze valselijk steevast "rigide" te noemen. De oorzaak van die zogenaamde "rigiditeit" zou dan liggen in "problemen" van gelovigen en seminaristen. Maar is het woord "rigide" wel een juiste benaming? Ik denk eerder dat het niets met rigiditeit te maken heeft, maar eerder met een zorgvuldig opgetrokken rookgordijn uit Rome om goede en trouwe gelovigen te schandaliseren. Het gaat mijns inziens over trouw en katholiciteit. Het gaat over gelovigen die de Geboden van God en de Traditio van de eeuwen van de Kerk serieus willen nemen.  Overigens staat nergens in de Schrift dat je die Geboden en de Trouw aan God moet afschaffen en vervangen moet voor iets anders. Wie dat wél doet, kan maar beter zichzelf geen lid van de Katholieke Kerk noemen. Dan gedraag je jezelf als een geëxcommuniceerde die niet binnen, maar buiten de Kerk staat. Ook opvallend is dat de traditioneel ingestelde delen van de Kerk massale roepingen tot het Priesterschap en het religieuze leven kennen. Het is duidelijk dat de Traditie gewoon de toekomst van de Kerk is en ik sluit niet uit dat men in Rome een vijand van deze ontwikkelingen is geworden.

Wat de toekomst gaat opleveren in deze onverkwikkelijke affaire is geopenbaard door de Heer zelf. Ik kan alleen verklappen dat de aanvallers en de vijanden van ons Katholiek Geloof het onderspit zullen delven, met alle verderfelijke plannetjes die zij maar proberen tegen ons uit te denken. De kleine trouwe kudde zal als overwinnaar uit deze strijd voortkomen, omdat God zelf hun de overwinning zal schenken. En het zal dus ook niet uitmaken hoe vaak geprobeerd wordt de H.Mis in de Buitengewone Vorm te torpoderen. Ook deze onderdrukking zal uiteindelijk mislukken omdat God zelf zal ingrijpen. De Heilige Apostel Paulus kondigde al aan in zijn brief aan Timotheüs wat de trouwe gelovige te wachten staat:

Et omnes, qui pie volunt vivere in Christo Jesu, persecutionem patientur. (2 Timotheus 3;12)
En allen die in Christus Jesus Godvruchtig willen leven, zullen vervolgd worden.