zaterdag 28 november 2020

De ware vreugde - eerste zondag Advent

De ware vreugde van Kerstmis, is niet je alleen verheugen op die Kerstmaaltijd, maar je ook kunnen verheugen in een persoonlijke relatie met onze Heer Jesus Christus. Anders kijk je alleen maar naar het materiele of het stoffelijke in deze wereld. De ware vreugde begint, als Christus in je eigen hart wordt geboren, net zoals Hij geboren werd in Bethlehem. En als je dan afvraagt hoe armzalig je dan bent, bedenk dan dat Onze Heer ook als Kind geboren werd in een zeer armoedige stal in de tijd van duisternis en van koude. Jesus heeft toen ook gewoon: “ja” gezegd en Hij is voor ons gekomen. Laat Hem rustig toe in je hart, in alle eenvoud, en als je vindt dat je hart nog zo leeg is, zonder enige betekenis, bidt dan dat Hij je hart mag vullen met ware liefde tot Hem.

Jesus werd geboren om ons mensen te verlossen van de zonde. Na het Laatste Oordeel zullen de rechtvaardigen een nieuw en verheerlijkt lichaam krijgen en gezamenlijk opstijgen naar de Heer, zoals Christus zelf opsteeg met een verheerlijkt Lichaam bij de Hemelvaart van de Heer. 

Onze vreugde is niet, dat wij onze zonden ontkennen. Dan laten wij Jesus immers niet toe als Tuinman om de distels en de doornen weg te nemen. Hij moet immers zijn eigen bloemen in je hart kunnen planten. 
Onze vreugde is dus dat wij, met behulp van de Heer en zijn Sacramenten, zonder zonden leven, een heilig leven willen nastreven, waakzaam zijn als kinderen van het licht. 
Onze vreugde is ook niet dat wij alleen maar rijkdommen nastreven, want alles wat rijkdom heet kan immers niet naar de Hemel worden meegenomen. Met alle zekerheid zal een ander jouw rijkdommen overnemen en dan is al je uitputtend werk, waar je je leven lang voor hebt gezwoegd, voor niets geweest.

Ware vreugde is om onze Heer daadwerkelijk te volgen, Hem lief te hebben met heel je hart en heel je ziel en met al je krachten. Ware vreugde is in volledig geloof het Kerkstkind te verwachten dat voor ons geboren werd om ons te komen verlossen van de zonde. Ware vreugde is om Jesus dieper te leren kennen via de Heilige Schrift om zo de persoonlijke band met Hem te verstevigen. En niet alleen daarmee, maar ook via het dagelijks gebed en het ontvangen van de Sacramenten in de goede gesteltenis. Dat wij dus aan het eind van onze Apostolische reis kunnen zeggen: “Ja Heer, met heel mijn hart en met heel mijn ziel houd ik van u”. 

Kom Heer Jesus!

1e lezing: Jes.63,16b-17.19b;64,3b-7
2e lezing: 1 Kor.1,3-9
evangelie: Mc.13,33-37
Kleur: Paars. Jaar: B.

Post Scriptum: Wie wat dieper inzicht wil krijgen in de Liturgie van de Advent, kan het stuk lezen van de Nationale Raad voor de Liturgie. Hierin wordt op heldere wijze uitgelegd waarom bepaalde lezingen worden genomen. De Advent gaat namelijk niet alleen over de Geboorte van Jesus in Bethlehem, maar ook over zijn Wederkomst in Heerlijkheid. Deze Liturgische Catechese voor het Jaar B staat hier beschreven.