vrijdag 9 oktober 2020

Het leggen van onterechte relaties

Jesus laat ons zien dat velen een relatie denken te hebben met het Koninkrijk Gods, want deze mensen zijn immers uitgenodigd voor een feest in het Koninkrijk der Hemelen. Maar als je verder leest, blijkt die relatie tussen God en zijn volk opeens op losse schroeven komt te staan. Zelf dachten de mensen in die tijd (en misschien ook nu) dat die relatie bestond en er zeker van te zijn dat men “wel gered zal worden”. Maar menselijke overwegingen zijn in de ogen van God niet zo betrouwbaar. De Heer is zeker héél stellig in dit Evangelie van de 28ste Zondag door het Jaar : vele zijn wel geroepen, maar weinigen uitverkoren.

Een geheel ander soort “relatie-probleem” zag ik onlangs in het onderzoek naar de dood en de verdwijning van het 11 jarige jongetje Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssummerheide in Nederlands-Limburg. Na vele jaren van stilstand in het onderzoek, kon in 2018 een groot DNA-verwantsschapsonderzoek worden gehouden in de zoektocht naar de dader. Maar op 3 augustus 2017 schreef de digitale versie van de Nederlandse krant De Limburger dat er zeker wel een relatie moest bestaan tussen de verdwijning en de dood van de jongen en een aantal priesterstudenten in Limburg. De Limburger beweerde in dat bericht dat deze studenten uit het Seminarie van die dagen direct zouden worden onderzocht.

De Limburger schreef het zo:

"Een aantal mannen zullen rechtstreeks worden benaderd, onder wie de toenmalige priesterstudenten van Rolduc die gelijktijdig met het jeugdwerk Heibloem de leiding hadden over een zomerkamp op de accommodatie de Heikop op de Brunssummerheide.”

Met de macht van de pen, werden in die betreffende editie de priesterstudenten van Rolduc van die dagen door de krant vrolijk in het verdachtenbankje gezet. Want ja, er moest wel een relatie bestaan tussen priesterstudenten en pedofilie hè?

Maar helaas voor de Limburger: het DNA van de priesterstudenten van toen, kwam niet overeen met het gevonden DNA van de verdachte persoon op het lichaam van de dode jongen. Er bleek helemaal geen relatie te bestaan tussen deze beide zaken. Tot op de dag van vandaag kun je deze laster lezen op de site van De Limburger en tot zover ik weet is er vanuit de redactie niets teruggetrokken. Ook werd in de digitale versie deze beschuldiging nooit teruggetrokken met een redactioneel mea culpa. De krant, die kán namelijk geen fouten maken weet u. Daarom ben ik maar zo vrij geweest om via dit blog deze beschuldiging te corrigeren. Als De Limburger de waarheid niet wil dienen, dan doe ik het wel.

Op 22 augustus 2018 ontdekte de politie dat het DNA, dat gevonden werd op het jonge slachtoffer, in relatie stond met ene Jos.B. Die persoon staat op dit moment in Maastricht terecht voor ontvoering, misbruik en het doden van Nicky Verstappen. Het is natuurlijk afwachten wat de rechtbank van deze meervoudige strafkamer zal gaan zeggen, want de uitspraak weet ik niet op voorhand. Maar volgens het Openbaar Ministerie (de aanklagende partij) moet er wel een relatie liggen tussen de dood van de jongen en de verdachte Jos.B. 

Maar feit is, dat er in onze wereld soms een relatie wordt gelegd, waarvan later blijkt dat er helemaal geen relatie heeft bestaan, zoals in het bovenstaande geval van Rolduc. En helaas kom je dit wel vaker tegen in de pers. Er worden om de haverklap relaties gelegd, waarvan je helemaal niet weet of dit ook gebaseerd is op toeval.

Persoonlijk vind ik dat de kranten, de media en de mensen wat voorzichtiger moeten zijn in het uiten van beschuldigingen en dus ook met het leggen van relaties op het internet. Niet alleen kun je heel snel en makkelijk iemand veroordelen en als dader wegzetten, maar als je fout zit, dan moet je ook zo eerlijk zijn om dit toe te geven. Maar dat zie je dan vervolgens weer niet.

1e lezing: Jes.25,6-10a  
2e lezing: Fil.4,12-14.19-20  
Evangelie: Mt.22,1-14 of:1-10  
Kleur: Groen. Jaar: A.