vrijdag 23 oktober 2020

Een gevormd geweten heeft geen surrogaat nodig

In de Tweede Wereldoorlog bestond in Nederland een distributie-systeem zodat iedereen evenveel kon kopen. Het bewijs dat je daarop recht had, moest je met een bonnensysteem bij de winkelier kunnen aantonen. Maar de producten waren in de oorlog allang niet meer de echte producten. Zaken als brood, schoenen en tabak waren bijvoorbeeld surrogaat. Tal van andere producten waren in die oorlog allang niet meer in hun oorspronkelijke samenstelling te krijgen en dus moest men toevlucht nemen tot surrogaatmiddelen.

Je zou denken dat deze surrogaatperiode alleen voor de materie zou gelden. Helaas is 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe vorm van surrogaat-maatschappij ontstaan: het is de surrogaatmoraal en het surrogaatgeweten. Vooral dat laatste zie je nu in de discussie over het hijsen van de regenboogvlak (een door de homobeweging gekaapt symbool uit het boek Genesis) op het politiebureau van Urk. Een deel van het verhaal leest u hier.

Bijzonder ergerlijk is dat de politie zegt “zich van geen kwaad bewust te zijn”. Ja, inderdaad, zeg ik dan: als je geweten zo is gecorrumpeerd, dan kun je stelen, roven en moorden zonder berouw (zoals vroeger in Communistisch Albanië gebeurde) en dan ben je inderdaad van geen kwaad bewust. Het geweten is immers de rede die ons zegt wat goed is en wat kwaad is. Maar het geweten dient wel goed gevormd te worden. Niemand kan beweren dat het geweten geen fouten kan maken. Deze fouten gebeuren juist, als iemand zijn geweten niet goed heeft gevormd. Bij de politie zijn ze er in ieder geval niet achter gekomen dat publiekelijk ergernis geven bij de bevolking ook een zonde is. Maar die zonde komt dan wél als een boemerang terug naar diegene die deze zinloze beslissing heeft genomen. Niet alleen is er ergernis gegeven in Urk, maar ook landelijk. Fout is ook door te stellen dat homo’s wel kunnen samenleven met elkaar en dat dit wettelijk geregeld dient worden. Het Katholiek Leergezag heeft daar al over geschreven en dit samenleven afgewezen. De pagina daarvoor op de website van het Vaticaan kunt u hier lezen (Engels). En we moeten hierbij niet vergeten, dat zowel in het Oude Testament als het Nieuwe Testament deze levenswijze door de Apostelen al werd veroordeeld.

De persoonlijke zonde is in de kern terug te voeren tot de Erfzonde, waardoor de Duivel een zekere macht over de mens heeft gekregen. Maar zeker geldt dit ook wegens een gebrek aan de liefde tot God, zijn geboden en instellingen. Jesus zegt het immers heel kernachtig: "Wie Mij liefheeft, onderhoudt Mijn geboden.” (Johannes 14,15) We moeten God eerst liefhebben met heel ons hart en heel onze ziel en met al onze krachten, waardoor wij in staat zullen zijn de Geboden te onderhouden. Dat is het eerste en belangrijkste gebod van de Eerste Tafel der Wet. Daarna komt de Tweede Tafel die wij kunnen samenvatten als: “Hebt uw naaste lief, gelijk uzelf” (Leviticus hoofdstuk 19 vers 18). 

Maar de naaste liefhebben wil niet zeggen dat we iemand zijn zonden moeten goedpraten, wegredeneren of zelfs de zonde liefhebben. Jesus heeft immers niet voor niets na zijn Lichamelijke Verrijzenis het Heilig Sacrament van de Biecht ingesteld (Johannes 20 verzen 22-23). Wie eens de moeite neemt om het Evangelie te lezen over wat Jesus gezegd heeft, weet, dat de zonde niet tot het Koninkrijk van God behoort, maar tot het Rijk van de Duivel; Gods Tegenstander. Die is nu op dit moment bezig om zoveel mogelijk zielen in het verderf te storten. Eén manier om dat te doen is het veroorzaken van een valse leer die de mensen voor hun eigen verderf navolgen.

1e lezing: Ex.22,20-26
2e lezing: 1 Tess.1,5c-10
Evangelie: Mt.22,34-40 
Kleur: Groen. Jaar: A.

Post Scriptum: Houdt u er rekening mee dat aanstaande weekend de Wintertijd weer ingaat? In de nacht van zondag 25 oktober 2020 gaat de klok van 03.00 uur weer terug naar 02.00 uur. Dat is een uur langer slapen. Maar hierdoor moet u wel rekening houden met de tijden van de H.Mis van uw parochiekerk.