woensdag 2 september 2020

Leugens en bedrog in de media

Priester Mgr.Pope vlak na ontslag uit het ziekenhuis.
In de huidige verkiezingsstrijd die nu op dit moment vol woedt in de VS en de Social Media, is het opvallend dat vooral de zittende president wordt neergehaald. Geen leugen of bedrog is te gek, of het wordt in de media gepresenteerd als 'nieuwsfeit'. Als je deze artikelen eens goed leest, dan blijkt dit veelal  de mening van de betreffende 'journalist' te zijn. Meningen als feiten presenteren is zo oud als de weg naar Rome, zo zeg ik maar. Wat ik echter wel erg vind, is dat er in een aantal gevallen zeker doelbewust de lezer of de kijker om de tuin wordt geleid en niet zelden wordt dit gedaan met malafide knip-en-plakwerk. Een voorbeeld.

Zo gebeurde het onlangs dat President Trump en Melania Trump uit het vliegtuig stapten, en de media lieten toen zien dat de vrouw van de president zijn hand niet wilde pakken op het moment dat ze beiden de trap afliepen. Maar wie het filmpje helemaal afkijkt, ziet dat dit alleen gebeurt op de trap, daarna houden Trump en Melania de handen vast als zij naar de helikopter lopen. Het blijkt dat in de uitzending van SkyNews juist alleen dat gedeelte (handen vasthouden) uit de video was geknipt. Meteen waren de kranten er als de kippen bij om te veronderstellen dat de relatie 'uit' was.

Ook de goede priesters hebben last van liegende media gekregen. Onlangs is een bekende Amerikaanse priester, Mgr. Pope (zie foto) ontslagen uit het ziekenhuis wegens een Corona-besmetting. De Washington Post echter wist te 'melden' dat de priester, die tegen "social distancing" en "mondkapjes" was, nu "zelf het virus had opgelopen". Maar dat artikel bleek helemaal niet waar te zijn. De betreffende priester had nooit opgeroepen hiertegen. Ook niet dat hij tegen social distancing was. Dit was puur verzonnen door de Washington Post. Het gevolg was echter wel, dat de priester een karrenvracht aan haat-mail kreeg toegestuurd door tegenstanders, die het leugenachtige verhaal van de Washington Post geloofden. 

Ja, en zo kunnen we wel doorgaan als het over fake news gaat. De media is er altijd snel bij om president Trump van onjuistheden te betichten, maar naar mijn idee zou de media eens de hand in eigen boezen moeten steken. De lezer en de katholiek is bij deze dus gewaarschuwd wat er allemaal op hem of haar wordt afgevuurd.

Post Scriptum: Het laatste artikel over de 'getrukeerde' foto van de maan die boven de Hagia Sophia staat en waarbij Oceanus Procellarum gekeerd staat naar het noorden (in plaats van het westen) heb ik teruggetrokken, omdat uit recente computersimulaties toch blijkt dat in de vroege morgen in Turkije een dergelijke stand van de maan kon optreden. Dit was onbekend bij mij. Omdat niet alles is na te trekken (bewolking e.d.) heb ik daarom het onderste deel van dit artikel teruggetrokken en de betreffende fotograaf het voordeel van de twijfel gegeven. Dit is ook wat we verplicht zijn te doen als we een fout of een mogelijke fout hebben begaan. In dat geval is het eerlijker en ook juister om dit  toe te geven, dan om in je fouten te volharden en dezelfde fout te maken die liegende media uithalen, zoals ik boven in dit artikel heb beschreven. Bij deze mijn excuses.