zaterdag 26 september 2020

De Wil van God de Vader uitvoeren

Er zijn mensen die tegenwoordig altijd zichzelf proberen te rechtvaardigen. Het zijn altijd de anderen die fout zaten, maar zijzelf maakten natuurlijk nooit fouten. Sommigen zijn dermate bedreven in de zelfrechtvaardiging, dat zij stellig beweren het kwaad zelf te hebben bestreden. Niet omdat zij het kwaad hebben bestreden, maar om een soort zelf-absolutie uit te voeren over de wandaden die bedreven zijn. Wie dus beweert het kwaad te hebben bestreden en daarbij zelfs massamoord heeft toegepast, die is duidelijk bezig zichzelf en ook anderen te bedriegen. 

Ook in de tijd van Jesus waren er groeperingen die zichzelf rechtvaardigden en het volk als een samenraapsel van zondaars en tollenaars beschouwden die nooit tot de groep van de rechtvaardigen zouden behoren. Maar deze 'zelfrechtvaardigers' leken nog het sterkst op wit gepleisterde graven met daaronder een heleboel doodsbeenderen en ander vuil. Voor de mensen leken het wel heiligen....maar voor God waren ze al veroordeeld. Laten wij daarom gewoon eerlijk zijn tegenover onszelf en zeker eerlijk tegenover God, door te erkennen dat wij allen zondaars zijn en dat wij allemaal bekering nodig hebben. Wij kunnen ons niet zelf-rechtvaardigen. Daar hebben wij toch echt de hulp van God en zijn Sacramenten voor nodig. 

Gelukkig kom ik soms mensen tegen die zich graag willen beteren, na een hele leven gevuld te hebben in het stellen van de meest verschrikkelijke daden, maar later enorme wroeging kregen en het Sacrament van de Biecht opzochten. Deze mensen voerden inderdaad de Wil van God de Vader uit, zoals Jesus ons in het Evangelie van de 26ste zondag door het Jaar duidelijk heeft gemaakt. In de eerste lezing van de profeet Ezechiël worden we opgeroepen om ons niet van de rechtvaardigheid af te keren, maar deze juist na te streven. Wie zegt rechtvaardig te leven, maar zichzelf onderdompelt in de zonden, die moet toch duidelijk zijn geweten eens gaan onderzoeken. 

Woorden en daden moeten namelijk overeenstemmen.

1e lezing: Ez.18,25-28  
2e lezing : Fil.2,1-11 of 1-5  
Evangelie: Mt.21,28-32
Kleur: Groen. Jaar: A.