dinsdag 25 augustus 2020

Congregatie meldt ongeldige doopformules

De Congregatie voor de Geloofsleer heeft voor een tweede keer een waarschuwing uitgegeven dat er doopformules de ronde doen die niet geldig zijn. Onlangs zijn er vieringen geweest van het Sacrament van het Doopsel met de woorden: 
“In naam van de vader en van de moeder, van de peetvader en van de meter, van de grootouders, van de familieleden, van de vrienden, in de naam van de gemeenschap dopen wij u in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest”. 

De Congregatie voor de Geloofsleer heeft nu bepaald dat deze bovenstaande formule een ongeldige doopformule is die het H.Doopsel zelf ongeldig maakt. Men moet zich daarom houden aan de originele tekst die uit de H.Schrift en Traditio tot ons gekomen is. En let wel: wie ongeldig is gedoopt zal dus opnieuw geldig moeten worden gedoopt met de correcte doopformule. Het is immers niet de gemeenschap zelf die doopt (zoals in de formule boven wordt gebezigd), maar het is Christus die doopt. Hij is het die de Kerk heeft gesticht volgens zijn richtlijnen en de priesters als de leken mogen hier niet van afwijken. Anders maakt men zijn eigen kerk die ongeldige sacramenten voortbrengt.

Ongeldig is ook: “WIJ dopen u in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.”

Onlangs is een zeer ernstig geval van een ongeldige doopformule aan het licht gekomen, waarbij een priester ontdekte dat hij op een verkeerde manier werd gedoopt. Hierdoor was niet alleen de doop ongeldig, maar ook alle sacramenten, inclusief het H.Priesterschap. Ook de Consecratie tijdens de H.Mis die deze priester uitsprak, moet als ongeldig worden gezien. Voor de betrokkene, Rev. Matthew Hood, was dit een uiterst akelige ervaring. Daarop heeft zijn Aartsdiocees van Detroit de man opnieuw en op geldige wijze de Sacramenten toegediend. Uit de video opnamen van zijn eigen doopsel bleek de diaken de volgende woorden te hebben gebruikt : “WE dopen u in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.” De correcte formule had moeten zijn: “IK doop u in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.” Dat Mr. Hood in het begin een ongeldig doopsel toegediend kreeg, bleek uit de reactie van het Aartsdiocees van Detroit en het Vaticaan na consultatie. Het Vaticaan bevestigde dat er inderdaad sprake was van een ongeldig doopsel.

Het komt erop neer dat de Congregatie voor de Geloofsleer duidelijk wijst op verantwoordelijkheid van de priesters dan wel van de leken, en dat het niemand is toegestaan om iets te veranderen. Ik zal het maar zelf in kort Nederlands zeggen : blijf daar met je handen van af!

Hoe de Sacramenten moeten worden toegediend staat nauwkeurig in de boeken beschreven, en daar mag dus niet door de celebrant van worden afgeweken. De originele tekst van de Congregatie voor de Geloofsleer staat hier te lezen via deze link. Er is een Engelse vertaling op dezelfde pagina te lezen. Ook op de site van priester Cor Mennen staat een stuk hierover.

Post Scriptum 28 augustus 2020: Volgens de website Catholicism Pure & Simple was het permanente diaken Mark Springer in het aartsbisdom Detroit, die 13 jaar lang ongeldige dopen uitvoerde. En het aartsbisdom Detroit moet nu hetzelfde doen voor iedereen die dacht dat ze gedoopt waren door Diaken Springer, aangezien deze mensen geen geldige sacramenten hebben ontvangen. Het gebruik van de volkstaal in de sacramenten van de katholieke kerk is wederom een ​​duidelijke fail gebleken. Het is weer een herinnering aan het belang van Summorum Pontificum, dat alle geestelijken toestemming verleent voor het gebruik van 1962-boeken voor alle sacramenten. Dus in het Latijn. 
Een positief punt is te zien in deze sacramentele ramp: een priester (Hood) en een aartsbisschop (Allen Vigneron) deden het juiste toen ze op video hoorden van de ongeldige doop. Maar hoeveel priesters - en hoeveel bisschoppen - zouden de andere kant op hebben gekeken en doen dat misschien nog? Hoeveel mensen zijn niet alleen in Detroit, maar ook elders ongeldig gedoopt en zijn buitengesloten van alle sacramenten en buitengesloten van de Hemelse Heerlijkheid? Je kan alleen maar hopen en bidden dat alle gevallen in Detroit en daarbuiten worden opgespoord en dat deze mensen opnieuw, en dit keer, een geldig doopsel mogen ontvangen.