zaterdag 22 augustus 2020

Alleen Petrus belijdt wie Jesus werkelijk is

Ook in de tijd van Jesus waren er nogal wat discussies in het Joodse land over de vraag wie Jesus eigelijk was. Opvallend is dat Hij in de meeste gevallen door de mensen gezien werd als een profeet. Ook nu nog zijn er figuren die hun best doen om Jesus alleen als een profeet te willen zien, maar het is alleen de Apostel Petrus die de juiste belijdenis geeft. Opvallend is de opmerking van Jesus dat de belijdenis van Petrus duidelijk niet van de mensen afkomstig is, maar van God de Vader zelf. Dit komt doordat de Heilige Drieëenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest) een geloofsmysterie is in strikte zin; het is één van de mysteries die in God verborgen zijn en die niet gekend kunnen worden, tenzij zij door God zelf geopenbaard worden. Jesus zegt het ook in het Evangelie aan Petrus: "Zalig zij gij Simon zoon van Jona, want niet vlees en bloed hebben u dit geopenbaard, maar mijn Vader die in de Hemel is." Hierna belooft de Heer dat alleen op Petrus de Kerk van Christus gegrondvest zal zijn (en dus niet op Maarten Luther, de Kritische Bijbelonderzoekers of Huldrych Zwingli) en het is alleen Petrus die de Sleutelmacht van Christus ontvangt: de macht om te binden en te ontbinden.

Het is daarom gevaarlijk om op eigen kracht en met het licht van de rede alleen, te trachten te achterhalen wie Jesus werkelijk is. Wie dat doet verdwaalt gegarandeerd aangezien de Openbaring door God wordt genegeerd, zoals dat in het verleden, maar ook in het heden gebeurt. Daarom hadden de mensen in Jesus' tijd er verschillende meningen over, en daarom ook heeft de Islam het fout door de Goddelijkheid van Christus te ontkennen. Dat betekent dus dat de Islam de Openbaring niet heeft gehad om in te zien wie Jesus werkelijk is: de Zoon van God.

Maar niet alleen de Islam heeft het verkeerd, ook de vele andere godsdiensten en ook sekten blijken keer op keer de plank mis te slaan en de identiteit aan Onze Heer Jesus Christus verkeerd voor te stellen. Je kunt Hem alleen kennen als God het je Openbaart, zoals dit o.a. bij de Heilige Petrus is gebeurd. Werden er niet alleen verzonnen verhalen de wereld ingestuurd over Jesus, zo geldt dat ook over de Apostel Petrus. Ook daar kom je de prachtigste fantasieverhalen tegen. Het is bovendien een geloofspunt dat Christus de apostel Petrus benoemde als de eerste van alle apostelen en als het zichtbare hoofd van de hele Katholieke Kerk, door hem onmiddellijk en persoonlijk te benoemen tot het primaat van de Jurisdictie. 

1e lezing: Jes.22,19 23  
2e lezing: Rom.11,33 36
Evangelie: Mt.16,13 20
Kleur: Groen. Jaar: A.