zaterdag 4 juli 2020

Nederigheid en Zachtmoedigheid. Het zachte juk.

Onze Heer Jesus Christus leert ons deze zondag om trots en pretenties te vermijden. Aan deze mensen wordt geen inzicht gegeven, maar God houdt de openbaring voor hen verborgen. Dus voor hen die voor wijs en verstandig zijn in eigen ogen - vooral naar het oordeel der wereld - openbaart God zich juist niet aan hen. God openbaart zich juist alleen aan de nederigen der harten. Ook bij de genezing van de blindgeborene zegt Onze Heer Jesus iets soortgelijks: “Tot dit vonnis ben ik in deze wereld gekomen: dat de blinden zouden zien en de zienden blind zouden worden.” (Johannes 9;39). 

We moeten als Christenen daarom oppassen voor hoogmoed, het hebben van pretenties, en de mening dat we inzicht hebben op eigen gezag, waardoor juist geestelijke verblindheid ontstaat. De komst van Jesus wordt aangekondigd door de profeet Zacharia in de eerste lezing, waarbij Jesus nederig en zachtmoedig op een ezeltje tot ons komt. Ook hier wordt ons geleerd om diezelfde nederigheid en zachtmoedigheid in de praktijk te brengen en helemaal geen pretenties te hebben. Jesus geeft ook aan hoe we zijn zachte juk moeten overnemen, juist door de nederigheid en de zachtmoedigheid te beoefenen, waardoor wij rust vinden voor onze zielen.

Velen in de tijd van Jesus hadden inderdaad nogal wat pretenties en daardoor werd de openbaring juist van hen weggenomen. Het is toch opvallend dat het eenvoudige Joodse volk van Israël open stond voor onze Zaligmaker, maar dat de meesten in het Joodse establishment van Hem niets wilden weten. Dat waren vooral bepaalde Schriftgeleerden en Farizeeën bijvoorbeeld. De boodschap deze zondag is duidelijk: willen we inzicht krijgen in de Schrift, dan moeten wij gewoon aan Jesus eerlijk toegeven dat wij maar arme blinden zijn en dat wij zeker niet op eigen kracht inzicht kunnen verwerven. Hoe ontroerend mooi is toch het gebed: “Heer, maak dat ik zien kan!”

1e lezing:  Zach.9,9-10  
2e lezing:  Rom. 8,9.11-13
evangelie: Mt.11,25-30
Kleur: Groen. Jaar: A.