dinsdag 7 april 2020

George Kardinaal Pell vrijgesproken

Dit wordt wel een heel bijzonder Pasen voor George Kardinaal Pell. Nadat hij eerder werd vrijgesproken, later weer veroordeeld, bij het hoger beroep het vonnis bleef staan, komt vandaag naar buiten dat het Hoogste Rechtscollege van Australië zijne Eminentie heeft vrijgesproken van de 'misbruik' van twee koorjongens. Het zou te ver gaan om alles hier in dit blog te noemen wat zich in die afgelopen jaren heeft voortgedaan, maar zeker is dat de Kardinaal onschuldig veroordeeld is geweest en dat de getuigenissen van één van deze koorjongens zeker niet kan kloppen. De tweede koorjongen liet nog voor zijn dood weten, dat hij niet misbruikt was door Kardinaal Pell. Het andere vermeende slachtoffer die zijn beschuldiging overeind liet beschreef de Sacristie (waar dit misbruik zou hebben plaatsgevonden) in een staat van na een verbouwing van de Sacristie. Dus het 'misbruik' had dus plaats in een tijd dat het misbruik niet kon hebben plaatsgevonden. Vooral dat laatste is sommigen opgevallen, en mogelijk heeft het vermeende slachtoffer een foto van de huidige Sacristie gezien nadat deze dus al verbouwd was. Hoe kun je een plaats van misbruik beschrijven als die toen nog niet bestond?

Verder is het opvallend dat de hoogste rechtbank Kardinaal Pell niet heeft vrijgesproken op een aantal technische punten, maar de rechtbank concludeerde op grond van een grote hoeveelheid aan gegevens, dat ernstige twijfel was gerezen over de veroordeling van Kardinaal Pell, en dat er een significante mogelijkheid bestond dat de Kardinaal onterecht was veroordeeld. Daarbij komt nog bij dat Kardinaal Pell altijd zijn onschuld heeft volgehouden, en dat tijdens het Australische politieverhoor - dat met een video-camera werd opgenomen - door deskundigen is opgemerkt dat de Kardinaal geen leugen-indicatoren vertoonde. Hoewel dat laatste geen bewijs is, kan dit wel degelijk een ernstige aanwijzing zijn dat iemand gewoon de waarheid spreekt. 

George Kardinaal Pell heeft volgens sommigen meer dan 400 dagen onterecht in een gevangeniscel doorgebracht. Hij mocht de H.Mis niet opdragen en er werden allerlei pesterijen uitgevoerd om het zijn leven zo moeilijk mogelijk te maken. Zo mocht iemand geen brief schrijven aan Kardinaal Pell met als titulatuur: "Aan Kardinaal Pell". Wie dat toch deed, kon rekenen op een weigering om de brief naar de Kardinaal te sturen, waarbij de brief weer retour afzender werd gezonden. Kardinaal Pell heeft duizenden brieven ontvangen, bidprentjes en wat de gelovigen in de hele wereld naar hem toestuurden om hem op te beuren, want gevangenisbezoek was niet voor iedereen toegestaan. In de tussentijd werd er in de hele wereld vurig voor hem gebeden, zoals het dagelijks Rozenkransgebed. Ook tijdens de H.Mis in de hele wereld werd voor hem gebeden voor zijn vrijlating. 

We mogen God danken dat Hij zijn trouwe dienaar in vrijheid heeft gesteld en dat de vele gebeden zijn verhoord.