zaterdag 4 januari 2020

Hoogfeest Openbaring des Heren - Driekoningen

In de Nederlandse Kerkprovincie wordt het hoogfeest van de Openbaring des Heren op de zondag gevierd tussen 2 en 8 januari. Omdat dit jaar 5 januari 2020 op een zondag valt wordt op de zondag een week later de Doop van de Heer gevierd.
De wijzen die op zoek zijn naar de Koning der Joden en zijn ster hebben gevolgd 'die stond in het oosten', verwijzen in feite naar ons. En niet allen wij, maar alle generaties uit de heidenen in het verleden, heden en toekomst die op zoek zullen gaan, of zijn geweest, naar Jesus onze Heer. Het is daarom ook zo treffend wat de H.Apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de Christenen te Éfese 3;5-6: "Nooit is het onder vroegere geslachten aan de kinderen der mensen bekend gemaakt, zoals het thans in de Geest door zijn heilige Apostelen en profeten is geopenbaard: dat de heidenen door het Evangelie mede-erfgenamen zijn, medeleden en deelgenoten aan de Belofte in Christus Jesus"

Volgens de Heilige Bonaventura is de ster die wij volgen zelfs drieledig uit te leggen: De Heilige Schrift, die wij gedegen dienen te kennen, een ster die ons de juiste richting geeft zodat wij Maria de Moeder van de Heer zullen vinden, en een persoonlijke ster, namelijk de genade van de Heilige Geest. Het is nogal veelzeggend dat Koning Herodes en de Schriftgeleerden geen enkele ster hebben gezien met zo'n grote betekenis. Het werd wel geopenbaard aan Wijzen en niet aan de machthebbers van die tijd.

De Wijzen boden na het vinden van Jesus drie gaven aan. De gaven die alle generaties dan meebrengen zijn Goud, Wierook en Mirre en symboliseren het zuivere goud van onze liefde, onze wierook van onze gebeden en...de mirre van onze offers. Deze bieden wij voor Hem aan. Het is waar dat de wijzen een lange reis voor overhadden om onze Lieve Heer te vinden, maar dit geldt ook voor ons: de reis zal lang zijn, maar de uitkomst staat vast: wij zullen Onze Heer zeker vinden. 

Post Scriptum 1: Misschien dat niet iedereen weet hoe het Liturgisch precies geregeld is tussen de Openbaring des Heren en de Doop van de Heer in de Novus Ordo Missae, dus hier even een korte uitleg: in de Nederlandse Kerkprovincie wordt de Openbaring des Heren gevierd op de zondag vanaf 2 tot en met 8 januari. Als deze zondag samenvalt met 7 of 8 januari, dan wordt de Doop van de Heer op de daaropvolgende maandag gevierd. Valt dus Driekoningen vanaf 2 tot en met 6 januari, dan wordt de Doop van de Heer naar de eerstvolgende zondag verplaatst na de zondag van Driekoningen, dus 1 week later. Wanneer het feest van de Doop van de Heer gevierd wordt op de maandag na Driekoningen, dan heeft het geen eigen avondgebed op de vooravond in het Getijdengebed. 

Post Scriptum 2: Op het Hoogfeest van de Openbaring des Heren wordt in de katholieke huizen de huiszegenkaartjes opgehangen om het huis te zegenen. Op zo'n kaartje, dat al door een priester of een diaken gezegend is, staat dan de volgende tekst: 20 C + M + B 20 met daarboven de tekst in het Latijn: Christus Mansionem Benedicat (Christus zegene dit huis). CMB staat echter ook voor de namen van de driekoningen Caspar Melchior en Balthasar. De letters CMB staat echter ook voor de bruiloft in Cana, de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma). De letters CMB worden dus in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Wie nog geen huiszegenkaartje heeft wordt doorverwezen naar de eigen parochie en het pastorale team.

Post Scriptum 3: In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt ook het Driekoningenwater gezegend. Dit water is een zeer krachtig middel tegen het kwaad wegens de vele exorcismen die er over uitgesproken wordt door de priester. De gelovigen namen dit Driekoningenwater dan mee naar huis voor de zieken. Driekoningenwater zal bij veel katholieke gelovigen onbekend zijn, maar is op dit blog vermeld om het gebruik ervan aan te bevelen. Meer daarover is te lezen op de website van de St Agneskerk in Amsterdam (link).