woensdag 15 januari 2020

Emeritus Paus onder druk gezet?

Het is een vraag die op dit moment op de Social Media (de microblogdienst van Twitter) de ronde doet: heeft iemand Emiritus Paus Benedictus XVI onder druk gezet om zijn co-auteurschap in te trekken wegens het recente boek "Vanuit de grond van ons hart"? Er zijn vreemde aanwijzingen die daar op wijzen, maar meer nog: het intrekken van de co-auteurschap wordt niet zelf door de Emiritus Paus vanuit zijn eigen mond bevestigd, maar door Aartsbisschop Gänswein die als zijn woordvoerder optrad. Merkwaardig is ook dat vanuit de briefwisseling van Robert Kardinaal Sarah blijkt dat er wel degelijk sprake is van een co-auteurschap, want er is maanden aan voorbereiding voor dit boek voorafgegaan, waarbij de Emeritus Paus ook zijn bijdrage heeft geschreven. De vrijgegeven briefwisseling dateert al vanaf september 2019. Dat is dus niet hetzelfde als een 'voorwoordje' van een boek schrijven, of beweren dat je wel iets hebt bijgedragen, daarmee suggererend dat de bijdrage van Benedictus van ondergeschikt belang zou zijn geweest. 

Engelse vertaling van brief bovenaan
Opvallend is ook dat Nederlandse journalisten die voor de Nederlandse media werken, duidelijk niet op de hoogte waren van de briefwisseling tussen Kardinaal Sarah en de Emeritus Paus, alhoewel deze correspondentie al op de 14e januari 2020 op het internet is verschenen. Er werden dingen beweerd die duidelijk kant noch wal raakten, zoals een opmerking over de Emeritus Paus die door correspondent Andrea Vreede naar voren werd gebracht, en beweerd werd dat Benedictus niet in staat zou zijn geweest om iets te schrijven.

Om duidelijk te maken wat er wél is gebeurd, druk ik hiernaast de correspondentie tussen Kardinaal Sarah en de Emeritus Paus af.

Om het verhaal wat compleet te maken zijn hieronder ook de originele brieven in het Italiaans afgedrukt. 

Opvallend is ook de ogenblikkelijke media-aanval op de Emeritus Paus en Kardinaal Sarah en dat op een manier die soms te schandelijk was voor woorden. Sommige commentatoren blijken ontzettend weinig respect en eerbied voor Benedictus te kunnen opbrengen. Weer anderen opteerden voor het ontslag voor diegenen die een bijdrage aan dit boek hadden geleverd. Hiermee werd duidelijk gehint op Robert Kardinaal Sarah, de huidige prefect van de Congregatie van de Goddelijke Eredienst. De Engelstalige uitgevers van het boek blijven overigens bij hun mening dat de Emeritus Paus een co-auteur is. Uit deze link op twitter blijkt dat Benedictus zeker 50 pagina's v/d 170 heeft bijgedragen.

Door op de afbeeldingen te klikken ziet u een vergroot exemplaar. Hieronder de Italiaanse correspondentie waaruit duidelijk blijkt dat de Emeritus Paus al lang voor het uitbrengen van het boek iets wilde schrijven over het priesterschap.