zaterdag 28 september 2019

De rijke vrek en de arme Lazarus

Het lijkt wel of er steeds meer mensen zijn die alleen voor deze wereld willen leven en niet voor God. Er is een enorme hang naar ongebreidelde luxe en materialisme. Wie alleen maar denkt om in een Rolls Royce te willen rondrijden en uitgebreid te willen tafelen....die gaat toch de kern van het leven, de reden waarom je leeft op aarde volledig uit het oog verliezen. Het alleen maar leven voor de materie, het zoveel mogelijk geld verzamelen en in luxe te zwemmen is een zekere manier om God en de armen volledig uit het oog te verliezen. Daarom waarschuwt Jesus ons om niet voor die goederen van de aarde te bezwijken, maar zich liever te bekeren tot God. Zijn eerste woorden toen Jesus optrad in het openbaar waren ook: "bekeert u, en gelooft in het Evangelie".

Voor de arme Lazarus was er tijdens zijn leven geen hoop meer. Hij lag voor de poort van de rijke vrek te smachten naar voedsel waar de honden zijn zweren kwamen likken, terwijl de rijke vrek zich te goed deed aan het feestmaal dat wéér werd opgediend. De rijke vrek is iemand die alleen leeft van het materialisme, de buik is een  afgod geworden en de Heer des Hemels en de arme Lazarus worden volledig vergeten. Na de dood van Lazarus wordt hij door God in het verblijf der Rechtvaardige zielen geplaatst (Schoot van Abraham), terwijl de rijke vrek wordt gestraft voor zijn zonden. Want was de rijke vrek een rechtvaardige, dan had hij immers de Werken van Barmhartigheid gedaan en Lazarus geholpen in zijn nood. Wie geen barmhartigheid betoont, zal ook van God geen barmhartigheid verkrijgen. Daarom is dit verhaal dat Jesus ons verteld heeft, een waarschuwing voor ons, opdat wij geen verkeerde wegen inslaan. Komen wij dus een arme tegen die om hulp vraagt, wees dan barmhartig en geef die arme waar hij om vraagt, opdat ook zijn hart voor God mag opengaan en die arme daadwerkelijk God mag verheerlijken in de Hemel.

De lichamelijke en geestelijke barmhartigheid moeten wij dus vaak en naar vermogen beoefenen. Want ook wij moeten rekenschap geven van onze daden wanneer wij voor Gods Troon moeten verschijnen in het Bijzonder Oordeel, vlak na onze aardse dood.

1e lezing: Amos 6,1a.4-7 
2e lezing: 1 Tim.6,11-16 
Evangelie: Lc.16,19-31
Jaar: C. Kleur: Groen.

Post Scriptum: Deze zondag valt samen met het Feest van de Heilige Aartsengelen Michaël, Rafaël en Gabriël. Laten wij op deze dag ook tot hen bidden voor bijstand en de bescherming van de Kerk op aarde.