dinsdag 25 juni 2019

Theologen geloven niet in de wonderen van Jesus

Ja, helaas, ze komen nog steeds voor: moderne theologen die de wonderen van Onze Heer Jesus Christus openlijk loochenen en opeens met een andere 'uitleg' aan komen zetten. Die uitleg bestaat dan bijvoorbeeld door die wonderen op wereldse wijze uit te leggen. Op de Social Media van Twitter was een discussie gaande over de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging die Jesus gedaan heeft en 5000 mannen heeft gespijzigd met 5 broden en 2 vissen (Marcus 6; 30-44). Dat kan natuurlijk niet volgens die moderne theologen en dus wordt gesproken van een soort 'truc' om deze wonderbare broodvermenigvuldiging te verklaren. Maar Jesus zegt in de Heilige Schrift dat wie geen tekenen en wonderen ziet, niet gelooft (Johannes 4;48). Wie dus niet in deze wonderen van Onze Heer gelooft, die legt een soort getuigenis van ongeloof af.

Wanneer we echter kijken naar wat een voor-Conciliaire Catechismus hierover zegt (de Grote Catechismus van de Heilige Paus Pius X), en we kijken naar het laatste deel van die Catechismus, dan valt het op dat in de Italiaanse versie (hier te downloaden) het volgende wordt gezegd bij nummer 99:

99. Due volte con pochi pani miracolosamente moltiplicati, sfamò le turbe che lo avevano seguito nel deserto. (...)

In de Nederlandstalige vertaling van diezelfde Catechismus staat:

99. Met enkele, op wonderbare wijze vermenigvuldigde broden, verzadigde Hij de menigten die Hem in de woestijn waren gevolgd.

De Catechismus is hier nogal duidelijk over: het betreft hier een wonder waardoor Jesus, die waarlijk God en waarlijk mens is, het brood op wonderbare wijze heeft vermenigvuldigd. Als dat gegeven niet waar zóu zijn, dan staat zoiets zeker niet in een Katholieke Catechismus. De vraag is dus waar die rare verhalen vandaan komen van theologen die de wonderen van Onze Heer publiekelijk loochenen. En er is nog een andere reden waarom deze theologische bedenksels niet overtuigend zijn, aangezien we zowel in de Catechismus als in de H.Schrift iets anders aantreffen dan wat die theologen beweren. Zo wordt in de Heilige Schrift in het Evangelie naar Marcus ook nog verhaalt van de overgebleven brokken brood en vissen in hoofdstuk 6 vers 43, waar van twaalf korven met de overschot van vissen wordt gesproken. Zoiets kun je niet afdoen met een woordje zoals "delen" of een andere truc om dit wonder te verklaren... 

Het is duidelijk, dat wie in staat is met 5 broden en 2 vissen 5000 mannen (de vrouwen en kinderen niet meegerekend!) te spijzigen, daar kun je alleen nog van een wonder spreken. Want niemand doet dat Jesus na. En helemaal niet met een soort truc van het "delen" van het brood. Jammer voor die theologen, maar daar trappen wij als Katholieken niet in.