zaterdag 16 februari 2019

Over de zaligsprekingen van Jesus

Veel mensen zoeken hun zaligheid in de dingen die ze hebben en niet direct in wat ze werkelijk zijn. Goud opent alle wereldse deuren, behalve die van het hemels Koninkrijk. Jesus prijst vandaag diegenen gelukkig die in hun ellende van God uitkomst verwachten en Hij beklaagt hen die aan zichzelf genoeg menen te hebben en geen medeleven tonen met mensen in nood.

God plaatst zich aan de kant van de armen; hongerigen krijgen te eten, treurenden worden getroost. Zoals gezegd mogen de zaligsprekingen onschuldig lijken, maar ze bevatten dynamiet die bestaande onrechtvaardige toestanden uiteen doet springen. Soms wordt er gezegd dat de maatschappij bestaat uit twee grote klassen: zij die meer eten dan honger hebben en zij die meer honger dan eten hebben. De grootste rijkdom bestaat erin arm te durven zijn aan begeerte. En wat is er moeilijker dan om dankbaar te zijn? Het behoort tot echte volwassenheid om te bekennen en te erkennen dat we anderen nodig hebben.
Als Jesus stelt dat de arme zalig is, dan stelt Hij zich op tegen alle gangbare en wereldse voorstellingen van geluk. In de zaligsprekingen legt Jesus het doel van het menselijk bestaan bloot: God roept ons tot zijn eigen zaligheid. De bedoelde zaligheid doet ons deel hebben aan de Goddelijke natuur en aan het eeuwige leven. Zulke zaligheid overstijgt het verstand en onze louter menselijke krachten. De zaligsprekingen stellen ons voor beslissende morele keuzes. Ze nodigen ons uit om ons hart te zuiveren van alle slechte verlangens en boven alles de liefde tot God te zoeken.

Het Evangelie van vandaag leert ons dat het ware geluk niet ligt in rijkdom of welzijn, menselijke eer of macht. Ook vinden wij het ware geluk niet in welk menselijk werk dan ook (hoe nuttig dit ook moge zijn, zoals wetenschap, techniek of kunst), noch in enig schepsel, maar alleen in God, bron van alle goeds en liefde. Pas na onze dood zal het nu nog verborgen geluk, dat echter al gereed ligt, tot volle bloei komen.

Tekst: Bezinning op het Woord.

eerste lezing : Jer.17,5 8
tussenzang    : ps.1,1 4.6
tweede lezing : 1 Kor.15,12.16 20
evangelie     : Lc.6,17.20 26