zaterdag 2 februari 2019

Geen profeet wordt in eigen land geëerd

Wanneer Jesus uitlegt dat geen profeet werd gezonden naar Israel maar wel naar een weduwe in Sarepta en dat ook Naäman de Syriër werd gereinigd van zijn melaatsheid, moet het voor de Joden een grote schok zijn geweest dat ook deze profeet niet naar zijn vaderstad kwam om de wonderen te verrichten die elders waren gebeurd. Maar God doet altijd iets wat wij als mens niet verwachten. Zo gebeurde het ook in de tijd van Jesus. Het was onbestaanbaar dat God ook een profeet zond naar mensen die niets met Israel te maken had. Na de uitleg op de Stoel van Moses - die in elke synagoge was opgesteld - jaagt men Christus de Heer de synagoge uit en wil men Hem de afgrond instorten via de berg waar hun stad op gebouwd was. Je zou denken: dat was toen. Maar is het heden ten dage wel anders? 

Er hoeft maar één enkele bisschop in de Kerk te worden benoemd die iets wil doen wat de goegemeente aan vooral de linkerkant niet verwacht, of de kranten schrijven deze bisschop de afgrond in. En zo gebeurde dit ook met de vroegere Bisschop Joannes Gijsen die alleen maar kwam om trouw de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie uit te voeren in gehoorzaamheid aan de Paus. Maar dat was voor vele namaak-katholieken een brug te ver. Ook zij kwamen tegen de bisschop in opstand, aangevoerd door de kranten en de media die intussen de aanval op deze bisschop openden. En om bij de huidige dag te blijven: wee de priester die tegenwoordig terug wil naar de Traditie, de H.Mis in de Buitengewone Vorm wil opdragen en het Latijn wil gebruiken in de H.Mis in bepaalde landen: meteen worden deze priesters letterlijk door hun bisschop het dorp uitgejaagd, persona non grata verklaard, zoals onlangs nog gebeurde in de Verenigde Staten. En dat onder het mom dat je "verdeeldheid" zou hebben geschapen! Ja, je moet wel durf hebben zeg als je als priester het Latijn wilt gebruiken. Als je dat wilt doen, dan is de wereld al snel te klein voor je!

Maar er is ook een teken van hoop: "Jesus ging midden tussen hen door en vertrok." Dat zouden we ook eens moeten gaan doen, door je niets aan te trekken van lieden die hun eigen mening erop nahouden, maar niet zijn gekomen om eer te geven aan God. Laten we daarom Gods werk doen en de meute letterlijk links laten liggen!

1e Lezing: Jer. 1,4-5 . 17-19
2e Lezing: 1 Kor. 12,31 – 13,13
Evangelie:  Lc. 4,1 – 30