zondag 19 augustus 2018

Het Bloedende Lichaam van Christus

Is er nog een weg terug? Ja, de geschiedenis van de Katholieke Kerk laat altijd een tijd van echte hervormingen zien na een periode van verval. Onder dat verval kun je ook de geestelijken rekenen die het niet zo nauw nemen met hun celibataire verplichtingen. Want dat is een van de reden waarom het in de Verenigde Staten onlangs kennelijk weer zo gruwelijk fout is gegaan. Je kunt het celibaat en de zuiverheid niet beschouwen als een item van: ' dat doe ik er nog wel even bij '. Ook voor het celibaat geldt dat God je daarvoor roepen moet. Wie immers om die celibataire zuiverheid vraagt kan ze gewoon van God verkrijgen, net zoals uw blogauteur dit ook van Hem heeft ontvangen. Maar wie niet geroepen wordt, kan maar beter een gezin stichten. Want wat hebben wij er aan als het zo gruwelijk misloopt?

Intussen in de VS lijkt het er nu op dat de etterende wond in de Kerk (die misbruik heet) onvoldoende of helemaal niet blijkt te zijn uitgebrand, laat staan volledig is uitgeroeid. Het zal voor een bisschop geen prettig bericht zijn als hij hoort dat priesters over de schreef gingen, maar dat betekent wel dat je iets moet doen. In zo'n geval is bijvoorbeeld een strafoverplaatsing niet voldoende, maar moet je deze mensen daadwerkelijk uit de Kerk verwijderen. Hoe vervelend en pijnlijk ook. De slachtoffers hebben immers recht op bescherming en ook zij die nog geen slachtoffer zijn hebben daar recht op,  aangezien zij ook slachtoffer kunnen worden, juist door zo'n verkeerde overplaatsing. Het is daarom volstrekt nutteloos om de situatie onvoldoende door te pakken. En wie de situatie niet of onvoldoende doorpakt, gaat het zwaard op eigen hoofd terugkrijgen, zoals nu wel blijkt.

In de 16e eeuw vond er in Quito (Ecuador) een Mariaverschijning plaats die bekend staat als Onze Lieve Vrouw van Goed Succes (zie foto links boven). Aan moeder Mariana werd geopenbaard dat in de 19e/20e eeuw het kostbare licht van het geloof bijna volledig zou uitdoven, dankzij de volledige  corruptie van de moraliteit. Dat is ook wat wij nu zien: een volledige corruptie van de moraliteit. Het is daarom logisch dat er dringend een herstel moet komen van de authentieke normen en waarden en dat de moraliteit zal moeten worden hersteld en echt doorleeft. De toekomst is overigens wel hoopvol: het zal neerkomen op de offervaardigheid van de rechtvaardigen, zoals dit in de verschijningen in Quito is meegedeeld.

Het volledige artikel (Engels) van de Catholic Herald over Quito vindt u hier.

Post Scriptum: Kardinaal Eijk heeft in zijn preek op 13 mei 2017 in Maastricht tijdens de toewijding van de Nederlandse bisdommen aan de H.Maagd Maria o.a. het volgende gezegd: "De Openbaring in de Heilige Schift, de Publieke Openbaring gericht tot de hele mensheid, is met Jesus Christus voltooid. Daar kan niets meer aan worden toegevoegd. Privé-openbaringen voegen niets toe aan de geloofsschat als geheel: “Hun rol is niet de definitieve openbaring in Christus te ‘verbeteren’ of ‘aan te vullen’, maar te helpen deze voller te beleven in een bepaald tijdperk van de geschiedenis,” aldus de Catechismus van de Katholieke Kerk (art. 67). "

Belangrijk is nog om te vermelden dat in 1941 het gebed van Onze Lieve Vrouw van Goed Succes werd voorzien van een Kerkelijke Imprimatur. De aartsbisschop van Quito, Antonio José González Zumárraga, diende een verzoekschrift in bij Rome en ontving een canonieke kroning van Onze-Lieve-Vrouw van Goed Succes als 'Koningin van Quito' in 1991. Het proces voor de zaligverklaring voor moeder Mariana werd in 1986 opgestart.