maandag 9 april 2018

Hoogfeest van Maria Boodschap

Vandaag, 9 april 2018, viert de Kerk Maria Boodschap. Normaliter valt dit op de 25ste maart, maar omdat Palmzondag op 25 maart viel, wordt het Mariafeest verplaatst naar de eerste week na Tweede Paasdag, in dit geval op de maandag 9 april. Dit Mariafeest wordt altijd gevierd, dus ook als dit hoogfeest in de Goede Week zou vallen. Op deze dag vieren wij het begin van onze verlossing, de vervulling van het profetisch woord zoals dit in het Evangelie wordt vermeld: "Zie, de Maagd zal zwanger worden en een Zoon ter wereld brengen." (Matteus 1;23)
Op deze dag vieren wij de gebeurtenis waarin de Heilige Aartsengel Gabriël van Godswege naar Nazaret gezonden wordt om de geboorte van Jesus aan te kondigen (zie daarvoor Lucas 1;26-38). Maria werd op dat moment uitverkoren om de Moeder van God te worden; en tevens dat op het zelfde ogenblik de Zoon van God de menselijke natuur aannam.

Bij de boodschap worden de deugden van de Heilige Maagd duidelijk zichtbaar: een bewonderenswaardige zuiverheid, een diepe nederigheid, een volmaakt geloof en gehoorzaamheid. 
Op het zelfde moment dat Maria toestemde om de Moeder van God te worden werd de Tweede Persoon van de Heilige Drie-eenheid vlees in haar schoot, met een lichaam en een ziel als de onze, dankzij de werking van de Heilige Geest. Daarom moeten wij ook altijd dankbaar zijn wat Maria  voor ons gedaan heeft: zonder haar ja-woord, zonder haar middelaarschap was Christus immers nooit in de wereld gekomen, en zouden wij zijn gestorven in onze zonden, zonder enige hoop op redding. Uit de H.Schrift kunnen we duidelijk lezen en begrijpen dat God zelf, de H.Maagd Maria, zo een belangrijke plaats heeft gegeven in het heilswerk. 

Voor ons is het verder van belang om de maagdelijkheid omwille van het Koninkrijk des Hemels zeer hoog te waarderen, dat wij op dit Hoogfeest in de H.Communie, onze Heer Jesus Christus met grote zuiverheid en nederigheid moeten ontvangen, en dat wij ons zonder aarzelen aan de Goddelijke wil moeten onderwerpen. Elke dag om 12 uur bidden wij het onderstaand gebed. Het Angelus. In de Paastijd wordt het Regina Caeli gebeden.

Angelus Domini nuntiavit Mariae
Et concepit de Spiritu Sancto
Ave Maria Gratia plena,
Dominus tecum,
Benedicta tu in mulieribus
et benedictus Fructus ventris tui Iesus.
Sancta Maria, Mater Dei,
Ora pro nobis peccatoribus
Nunc et in hora mortis nostrae. Amen.
Ecce, Ancilla Domini,
Fiat mihi secundum verbum tuum.
Ave Maria...
Et Verbum caro factum est
Et habitavit in nobis.
Ave Maria...
Ora pro nobis, Sancta Dei Genetrix,
ut digni efficiamur promissionibus Christi.
Oremus. Gratiam Tuam, quaesumus, Domine, mentibus nostris infunde,
ut, qui angelo nuntiante, Christi, Filii Tui, incarnationem cognovimus,
per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur.
Per eundem Christum, Dominum nostrum.