donderdag 19 april 2018

Hoe de arme het recht wordt onthouden

Het is schokkend hoe de afgelopen jaren, mede dankzij politiek ingrijpen, het halen van je recht tot een uitzondering lijkt te zijn ontwikkeld in Nederland. Je mag toch aannemen dat rechtspraak en het inhuren van een advocaat tot de mogelijkheden behoren? Maar wie eens verder zoekt en zijn oor te luisteren legt, komt toch snel tot een andere conclusie. Het recht halen is - net zoals de gezondheidszorg - meer iets voor de rijken dan voor de armen.

Een voorbeeld? Stel, je hebt een conflict over een onbetaalde rekening van 750 euro. Het kost je in Nederland al zeker 200 euro om de zaak voor een rechtbank te krijgen. Verlies je de zaak, dan kunnen die kosten worden verdubbeld tot 400 euro, omdat je namelijk ook de z.g. Griffierechten van de tegenpartij moet betalen. Let wel: dat alles voor een conflict over 750 euro. Bovendien heeft de overheid de Griffierechten de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd waardoor het voor de laagstbetaalden al helemaal niet meer mogelijk is om naar een rechtbank te stappen en dan hebben we het nog niet over de gemaakte advocaatkosten. Er bestaat wel zoiets als een ProDeo advocaat, maar daar moet dan wel een vast bedrag voor worden betaald en ook die kosten zijn de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Wil je een betere advocaat inhuren en heb je geen rechtsbijstandverzekering, dan ben je erg veel geld kwijt. Een advocaat kan makkelijk een tarief van 128 euro of meer per uur declareren!

Het is daarom logisch dat juist de armen en de minst-draagkrachtigen onder ons gewoon hun recht niet kunnen halen. Soms krijgt de niet-vermogende burger problemen met een belastingaanslag en wordt geheel ten onrechte deze aanslag geheven, terwijl diezelfde burger het recht aan zijn kant heeft, maar eenvoudigweg dat recht niet halen kán, omdat een gang naar de rechter financieel is geblokkeerd. Zo wordt dus het recht volgens sommigen op tweevoudige wijze onmogelijk gemaakt. Noem dat maar geen zonde tegen de rechtvaardigheid!

Daarom een oproep aan de politiek om het recht aan de armen onder ons niet langer te onthouden en die stijgende Griffierechten aan te pakken. Want zo kan dit niet langer!