woensdag 3 januari 2018

Meer bisschoppen tegen interpretaties Amoris Laetitia

Het begon met de Dubia waarin een aantal Kardinalen de Paus om opheldering vroegen over bepaalde passages in Amoris Laetitia (AL), maar nu beginnen ook steeds meer bisschoppen zich te roeren over onlangs uitgesproken interpretaties.
Twee Italiaanse bisschoppen hebben zich nu bij de (onlangs) drie bisschoppen van Kazachstan aangesloten om de onveranderlijke Leer over het Sacramentele huwelijk te verdedigen. Net als de Kazachstaanse Ordinarii hebben aartsbisschop Carlo Maria Viganò, de voormalige Apostolische nuntius in de Verenigde Staten, en zijne Excellentie Luigi Negri, de emeritus-Aartsbisschop van Ferrara-Comacchio, de officiële interpretatie van AL door paus Franciscus ter discussie gesteld, die stelt dat "sommige" hertrouwd-gescheidenen de Heilige Communie zouden mogen ontvangen.

Vorige maand heeft paus Franciscus besloten te verklaren dat de interpretatie van de bisschoppen van Buenos Aires over AL het "authentiek magisterium" betreft, waarbij in bepaalde gevallen hertrouwde katholieken die eerder gescheiden zijn geweest tot de H.Communie zouden toegelaten moeten worden. 

In het bericht, dat op 2 januari j.l. is vrijgegeven, zeggen de Ordinarii, allemaal afkomstig uit Kazachstan en inclusief hulpbisschop Athanasius Schneider van Astana (zie foto), dat de officiële interpretatie van de paus, samen met die van de andere bisschoppenconferenties, zoals Duitsland en Malta, "ongebreidelde verwarring veroorzaakt" en zal "een pest van echtscheiding" tot gevolg hebben. Deze interpretatie van AL is "vreemd" aan de Katholieke traditie en het Katholiek Geloof.

Met het oog op de "toenemende verwarring", verspreid onder geestelijken en leken, bevestigen deze bisschoppen de eeuwige Leer van de Kerk over de onverbreekbaarheid van het huwelijk en betogen dat, indien men een aantal hertrouwd-gescheidenen tot de Sacramenten van Boetedoening en Heilige Communie toelaat (dus zonder nietigverklaring en zonder seksuele onthouding), neer komt op een "soort van introductie van echtscheiding in het leven van de Kerk". 

De bisschoppen onderstrepen hun "zware verantwoordelijkheid" en "plicht tegenover de gelovigen" die van hen "een openbare en ondubbelzinnige belijdenis van de waarheid en de onveranderlijke discipline van de Kerk met betrekking tot de onverbreekbaarheid van het huwelijk" verwachten.

"Om deze reden mogen wij niet zwijgen", hebben de bisschoppen in de verklaring toegevoegd.

(bron: LifeSiteNews)

Post Scriptum: In de social media is op verschillende twitter-accounts in Nederland al het woord BABYLON gevallen, waarbij de naam van de stad vertaald wordt met "verwarring". Het is natuurlijk lastig te zeggen of Onze Heer dit werkelijk heeft bedoeld, maar het geeft toch een vreemd gevoel als je de Openbaring van Johannes erop naslaat. Zou deze interpretatie kloppen, dan hebben de geestelijken die achter de interpretatie van AL staan wel een ontzettend groot probleem: het boek Openbaring rept namelijk over een totale en catastrofale verwoesting van BABYLON dat het resultaat is van een Goddelijk Wraakgericht zonder weerga. Hoe dit gaat ontwikkelen weet natuurlijk alleen onze Heer, maar het is logisch dat wie de Kerk ter harte gaat daar niet echt gerust op zal zijn. Je kunt maar hopen dat die interpretatie ernaast zit. Want als ze waar is....dan hebben sommigen wat uit te leggen op het Laatste Oordeel!

Post Scriptum 2: Er gaan geruchten dat een aantal liberale krachten bezig zouden zijn om de Kazachstaanse bisschoppen publicitair onderuit te halen en een lastercampagne te beginnen. Ook in de Social Media zijn al rare berichten opgedoken. Maar daarover kan men kort zijn: de doornenkroon werd door Christus met eer gedragen. Dus als wij als Katholieken worden belasterd omdat wij achter de zuivere Leer van de Kerk staan, dan het zij zo. De doornenkroon wordt hier niet afgewezen, evenmin het Kruis en de vernederingen die wij moeten dragen. Men zou kunnen zeggen: probeer eens een andere methode. Bespotting en vernederingen zijn zo doorzichtig!