woensdag 24 januari 2018

De bekering van Paulus - feest

Op 25 januari viert de Kerk het feest van de bekering van Paulus in de liturgie en het Getijdengebed. Het is een heel bijzondere bekering, want van geloofsvervolger werd hij door God omgevormd tot geloofsverdediger en verkondiger. In die tijd was het normaal dat je verschillende namen had. Volgens Romeins burgerrecht droeg hij de naam Paulus, als Jood Saulus. Dit verschil lijkt niet belangrijk, maar het is juist dit Romeins burgerrecht dat Paulus vaak genoeg te pas zou komen. Hiervoor verwijzen we naar de Handelingen van de Apostelen waarin dit uitvoerig beschreven staat. Zie daarvoor Handelingen hoofdstuk 22 vers 24 en verder.
Het is niet alleen Paulus die een bijzondere ervaring verkrijgt en zich daardoor bekeert. Ook later in de geschiedenis zijn er gevallen bekend van mensen die door een heel bijzondere genade van God werden getroffen en zo van geloofsvervolger tot geloofsverkondiger werden omgevormd. En misschien bestaan ze ook nog vandaag. Mensen die een zeer intense bekering doormaken, terwijl ze voeger in het geheel niet gelovig werden opgevoed.

Maar heel opmerkelijk is toch de mystieke ervaring die Paulus ontving op zijn reis naar Damascus, zoals dat in de H.Schrift is opgetekend. Paulus had brieven van de Hogepriester en de Hoge Raad om de eerste Christenen daar gevangen te nemen en die naar Jerusalem te brengen om ze daar in de gevangenis te laten insluiten. De reden was omdat er een vervolging tegen de Christenen was uitgebroken die door de toenmalige machthebbers werd georganiseerd.
Maar op weg naar Damascus, bliksemde opeens een hemels licht uit de hemel. Paulus valt neer en hoort een hemelse stem die hem vraagt: "Saul, Saul, waarom vervolgt gij Mij?" (zie Handelingen van de Apostelen hoofdstuk 22 en verder). In 2Korinthiërs hoofdstuk 12 vers 2, gaat Paulus dieper in wegens deze geestverrukking, die volgens de Dialoog van de H.Catharina van Siëna plaatsvond in de Derde Hemel waar op dat moment de Heer hem toesprak: "Saul, Saul, waarom vervolgt gij Mij?" 

Voor Paulus is het niet zeker in 2Korinthiërs hoe het opnemen van hem in de Derde Hemel heeft plaatsgevonden, dus de vraag met het lichaam óf alleen met de ziel, of beiden. Bij een geestverrukking van dergelijk formaat wordt namelijk de werking van het verstand opgeheven (zie 1Kor14;14). Het verstand kan zich dus niet herinneren wat precies in deze bovennatuurlijke toestand is gebeurd. Maar uit de Dialoog is te lezen dat alleen de ziel van Paulus werd opgenomen in de Derde Hemel. 

In de Dialoog van de Heilige Catharina van Siëna wordt verteld dat Paulus tijdelijk in de Glorie van de zaligen werd opgenomen. Daar legt God uit wat in de Derde Hemel betekent: "daar waar de Hoogheid van de Heilige Drievuldigheid verblijft". Dit is wel een heel bijzonder voorrecht die wellicht weinig mensen in de geschiedenis ten deel zijn gevallen. Daar proefde en kende Paulus de Waarheid, doordat hij de Heilige Geest volledig ontving en er de Leer van de Waarheid, het Vleesgeworden Woord, verkreeg. Paulus werd - volgens de Dialoog - "vervuld met het licht van een oprecht berouw, waarmee hij zijn fouten afwees". Wanneer deze geestverrukking ophoudt, is Paulus blind geworden door het enorme licht wat hij zag. Hij krijgt de opdracht van God om naar Damascus te gaan. Daar verblijft hij in de Rechte Straat en wordt daar gedoopt en wordt van zijn blindheid genezen. Vanaf dat moment begint de Apostolische arbeid van de Heilige Paulus om de heidenen in de wereld te onderrichten in de Leer van de Christus. Mede door zijn enorme Apostolische ijver zijn wij in Europa en de wereld Christenen geworden.