dinsdag 26 december 2017

Het martelaarschap van de H.Stefanus

Daags na Kerstmis wordt het feest van de Heilige Stefanus gevierd op de tweede Kerstdag. Wanneer liturgisch gezien de 26ste december op een zondag valt, wordt het feest van de H.Familie gevierd. 

Het verhaal over de H.Stefanus staat in de Handelingen van de Apostelen hoofdstuk 6 en 7. De schrijver van de Handelingen, de Heilige Lucas, gaat uitgebreid in op de kwaadaardige beschuldigingen tegen de H.Stefanus, zijn verweer voor de Hoge Raad en daarna zijn martelaarschap. Het verhaal van de H.Stefanus is in te delen in de drie beschuldigingen die tegen hem gericht waren en de vier tijden waar de H.Stefanus naar refereert. Hij toont glashard via de Schriften aan dat het vooral bepaalde personen zijn geweest die zich juist zélf schuldig hadden gemaakt aan het overtreden van de Wet en een overdreven verering van de Tempel. Zijn doodvonnis wordt geveld wanneer hij de aanwezigen zelf beschuldigt de H.Geest te weerstreven waarbij hun voorvaderen ook nog de profeten hebben vervolgd en gedood. Het komt tot een geweldsexplosie als de H.Stefanus in een visioen de Mensenzoon ziet staan aan Gods Rechterhand en dit overduidelijk meedeelt aan iedereen die aanwezig is. Uiteindelijk slepen ze de H.Stefanus naar buiten, en stenigen hem wegens vermeende godslastering.

Nu kan men stellen: "dat gebeurde tweeduizend jaar geleden, is dat nog relevant?" Het antwoord is helaas "ja", want nog steeds worden Christenen omwille van hun getuigenis vervolgd en zelfs vermoord. Het is vandaag de dag de meest vervolgde Godsdienst op aarde. Die vervolging heeft verschillende graden en gebeurt in verschillende landen. Vooral in Islamitische landen zie je soms bloedige vervolgingen en moordpartijen op Christenen. In het zogenaamd "beschaafde" Westen zie je iets anders: media en kranten die er een sport van hebben gemaakt om de Katholieke Kerk te vervolgen, te verdrukken en aan te vallen en dat niet zelden doen via nep-nieuws en fantasie-verhalen (in Stefanus' tijd repte men toen over valse getuigen) en sommige personen in de maatschappij die  Christelijke uitingen willen verbannen omdat ze zogenaamd "gevaar" en "hinder" opleveren. Diezelfde valse getuigen zie je nu voortdurend opstaan en valse beschuldigingen inbrengen, mogelijk met het doel om het blazoen van de laatste groep van Christenen te besmeuren en ze zo uit te schakelen. De H.Stefanus laat zien wat wij als Christenen moeten doen: het martelaarschap aanvaarden en bidden voor onze vijanden. 

In de Dialoog van de Goddelijke Voorzienigheid van de Heilige Catharina van Siëna, spreekt de Heer over de vervolging van zijn dienaren en de reden waarom God dit toelaat. De bedoeling is duidelijk: de dienaren van de Heer moeten groeien in deugden en in nederigheid. De vervolgers doen juist de verschillende deugden in de Christenen groeien, door hen te trainen met vele verleidingen en kwellingen. Het is de juiste weg in deze bedorven wereld om vooruit te komen in de deugden. De Christen moet ook voortdurend zorgen om de opstand van zijn menselijke natuur te dwarsbomen. Anders zal hij of zij geen voordeel halen uit de beproevingen die God hen overzendt. Daarom moet de Christen de vervolgingen niet afwijzen, niet in opstand komen, maar nederig dankbaar gebruik van maken om zo meer verdiensten voor de Hemel te verkrijgen. 

Een andere weg dan het Kruis is er niet.