vrijdag 6 oktober 2017

Over de H.Engelen en de gevallen Engelen

Hoe herken je iemand die echt gelooft? Eén van die methoden is om na te gaan of men gelooft in het bestaan van Engelen en specifiek in de gevallen Engelen. Vooral het laatste is nog belangrijker dan het eerste, want wie de duivel of Satan voorstelt als een metafoor, die moet zich echt gaan afvragen of die persoon niet van het geloof is afgevallen. Vooral diegene moet je wantrouwen die het bestaan van Satan openlijk ontkent: die weet de waarheid niet zoals de Kerk dit wel altijd heeft geleerd. 

Engelen en mensen zijn met vrije wil en met verstand geschapen. Een aantal van deze Engelen heeft die vrije wil misbruikt door in opstand tegen God te komen en zijn dus door hun vrije beslissing slecht geworden. Er moet wel duidelijk bij gezegd worden dat God op geen enkele manier direct of indirect de oorzaak is van het morele kwaad. God laat dit wel toe omdat Hij nu eenmaal de vrijheid van zijn schepsel respecteert (kijk maar eens wat tirannen doen, die proberen altijd de vrije wil van de mens te knechten, maar God zal dat nooit doen). Aangezien God niet kan zondigen, zal Hij ook niet tegen de wil van zijn eigen schepsel ingaan.

De duivel of Satan heeft geen onbeperkte macht. Die onbeperkte macht komt alleen toe aan God. Ook Satan is maar een schepsel en machtig op grond van het feit dat hij louter een geest is. Wanneer hij van God geen toestemming krijgt om de mens op aarde te beproeven, dan kan hij zelfs het gras voor iemands voeten niet laten bewegen. Uit de Heilige Schrift weten we dat hij in staat is grote schade aan te richten (lees daarvoor maar eens het Boek Job in het Oude Testament van de H.Schrift). 

De goede Engelen - dus zij die aan God zijn trouw gebleven - kunnen ons veel helpen. We hoeven maar te denken aan onze Heilige Engelbewaarders. Het is zeker heel goed om tot onze H.Engelbewaarder te bidden en vragen ons bij te staan en hem te danken voor de weldaden die hij voor ons mogelijk heeft gemaakt. Als wij dus God danken voor de weldaden, slaat uw H.Engelbewaarder dus niet over. Ook hij verdient uw dank.

Het bestaan van de Engelen is een geloofswaarheid. Het zijn niet-lichamelijk wezens en bezitten de Engelen-natuur. Overigens zijn de Engelen niet alleen te vinden in de H.Schrift, er is ook overeenstemming in de Overlevering. De Engelen zijn boodschappers van God en verheerlijken Hem onophoudelijk. Zij komen in de H.Schrift veelvuldig voor, dus zowel in het Oude- als het Nieuwe Testament. De goede Engelen werken aan alles mee wat goed is voor ons. 

Pas dus op voor lieden die het bestaan van de Engelen willen relativeren en dus ook het bestaan relativeren door relativistisch en vaag taalgebruik. Heel vaak wordt dan niet gerefereerd aan de H. Schrift en Overlevering, maar worden eigen-gedachten-constructies geventileerd die niets met de geopenbaarde waarheid van doen heeft.