vrijdag 8 september 2017

Kinderen zijn helemaal niet het probleem..

In het Katholiek Nieuwsblad (digitale versie) wordt er geschreven dat kinderen tijdens de H.Mis 'vaak een probleem' zijn en voluit wordt er dan gesuggereerd: 'wat zegt dat over ons'? Dat schrijven wekt toch de nodige verbazing op, want hoeveel is dan 'vaak' (zie tekst onder de foto) en met welk recht wordt een probleem bij de kerkbezoeker gelegd die de aanwezige kinderen helemaal niet zien als een 'probleem'?

Het is namelijk niet zo scherp gesteld: ook volwassenen hebben het soms moeilijk (kuchen, hoesten) en iedere parochiepriester weet daarover mee te praten. Wordt dit ook als een 'probleem' gezien dan? Menige lector en celebrant gaat gewoon door met het uitspreken van de tekst, en de priesters met de acolieten zullen hun Liturgische handelingen tijdens de H.Mis echt niet onderbreken. Het verschijnsel komt namelijk te vaak voor om er enige aandacht aan te besteden. Verder heeft de schrijver van dit blog nog niet eerder meegemaakt dat een parochiepriester of zelfs de koster iemand daarop heeft aangesproken, laat staan dat zij in koor de kinderen enig verwijt hebben gemaakt. 

Een 'probleem' dus dat nogal gezocht is. En we weten dat Jesus onze Heer zelf de kinderen heeft uitgenodigd. Dus waarom zou een pastoor anders doen dan de Heer zelf geleerd en voorgeleefd heeft? Maar misschien zijn die aanhalingstekens bij het gebruikte woord een teken dat het inderdaad geen echt probleem is...

Post Scriptum: Vandaag is het 8 september, de feestdag van Onze Lieve Vrouw geboorte. Meer informatie vindt u op deze pagina van de Sint Agneskerk in Amsterdam.