vrijdag 2 juni 2017

Pinksteren - de komst van de Heilige Geest

In het Jodendom werd de jaaroogst zeer plechtig gevierd en vele Joden trokken in die dagen naar Jeruzalem, naar de Tempel om God te aanbidden. Het feest werd later aangevuld met de gedachtenis van de afkondiging van de Wet door God op de berg Sinaï, die in het Oude Testament met wind en vuur verscheen. Het werd gevierd op de vijftigste dag na het Joodse Pasen. Dit Joodse feest was een voorafbeelding van het feest van de Christenen; de Nederdaling van de H.Geest die met wind en vuur het verblijf van de Apostelen binnentrad op de vijftigste dag na de Verrijzenis van Christus. En dat feest wordt op zondag 4 juni gevierd in alle H.Missen over de gehele wereld.

De uitstorting van de H.Geest is niet alleen gebonden aan dat éne ogenblik wat in de H.Schrift staat beschreven: ook heden ten dage ontvangen de Christenen de H.Geest vooral in de Sacramenten van het H.Vormsel en het Priesterschap. Dus de H.Geest vernieuwt het leven van de Kerk voortdurend. Hij heiligt ook de ziel door talrijke influisteringen, waardoor wij in staat zullen zijn voort te gaan op de weg naar het Eeuwig Leven.
De eerste vrucht van de Nederdaling van de H.Geest was de bekering van drieduizend mensen op die ene Pinksterdag dankzij de verkondiging door de H.Petrus. De H.Geest is dus niet alleen over de Apostelen gezonden, maar gezonden over de gehele Kerk en alle gelovigen

De H.Geest geeft leven aan de Kerk en staat de Kerk voortdurend bij. Daar komt ook de onoverwinnelijke kracht vandaan die de Christen en dus de gehele Kerk in staat stelt weerstand te bieden tegen vervolgingen zodat zelfs het martelaarschap kan worden verdragen. 
We moeten ons goed voorbereiden op dit Pinksterfeest. We doen dat door de Derde Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid, de Heilige Geest te aanbidden, Hem smeken in ons te komen, waardig (in staat van genade) de H.Sacramenten te ontvangen en onze Goddelijke Heiland te danken omdat Hij de Heilige Geest ons beloofd en gezonden heeft. 

Ik wens u allen een Zalig en vruchtbaar Pinksterfeest toe!

Veni Creator Spiritus!
Mentes tuorum visita,
Imple superna gratia,
Quae tu creasti pectora.

Deo Patri sit Gloria,
Et Filio qui a mortuis,
Surrexit, ac Paraclito,
In Saeculorum Saecula
Amen.