dinsdag 2 mei 2017

Heilige Athanasius van Alexandrië

Vandaag, 2 mei, vieren wij de gedachtenis van de Heilige Athanasius van Alexandrië die zelf een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de verdediging van de Godheid van Christus en waar de Kerk tot op de dag van vandaag veel aan te danken heeft gehad. Belangrijk is nog te vermelden dat Athanasius deel nam aan het Concilie van Nicea
Nadat Athanasius bisschop Alexander had opgevolgd kreeg de heilige veel te verduren van de aanhangers van Arius (Arianen) die de Godheid van Christus loochenden en waardoor hij vijf keer in zijn leven werd verbannen, o.a. naar Trier, Rome en de woestijn. Maar Athanasius bleef onvermoeid strijdbaar en schreef heldere verhandelingen ter verdediging van het ware Katholieke Geloof. De vele verbanningen hadden wel onbedoeld tot gevolg dat zijn geschriften ook in het Westen bekend werden. Veertig jaar lang was Athanasius de herder van zijn kudde. Van hem zijn ook de brieven bewaard gebleven waarvan er één uit het jaar 367 na Christus waarin de Heilige Athanasius een opsomming maakte van alle boeken in het Oude- en Nieuwe Testament die nu nog steeds voorkomen in de Heilige Schrift van vandaag.

Sinds 1454 rusten zijn relieken in Venetië. Samen met Johannes Chrysostomus, Basilius de Grote, en Gregorius van Nazianze behoort de H.Athanasius tot de vier grote Griekse Kerkvaders. De titels die hij kreeg was: Vader der Orthodoxie, Steunpilaar van de Kerk en Voorvechter van Christus' Goddelijkheid. In 1568 werd hij uitgeroepen tot Kerkleraar. Ook in de Koptische Kerk wordt hij vereerd. 

Gebed: Almachtige Eeuwige God, Gij hebt de heilige bisschop Athanasius tot roeping gegeven de Godheid van Christus met nadruk te verkondigen. Wij vragen dat deze waarheid tot ons doordringt, dat wij de kennis van ons geloof verdiepen en groeien in uw liefde. Door onze Heer Jesus Christus uw Zoon die met U leeft en heerst in de Eenheid van de H.Geest, God, tot in de eeuwen der eeuwen, Amen. (gebed uit: Nederlandstalige Brevier).

Post Scriptum: De ketterij van het Arianisme lijkt dan wel overwonnen, maar is in andere vormen (noem het maar sluwigheden) ook heden ten dage nog steeds springlevend. De aanval op de Derde Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid, de Heilige Geest, mag dan minder vaak voorkomen vandaag, de aanval op Gods Zoon is nog steeds actueel. Dat zelfs de Joden met een vraagstelling onbewust antwoord gaven wie Hij werkelijk is kunnen we lezen in het Evangelie naar Lucas hoofdstuk 2, verzen 5 tot 7. "Wie kan zonden vergeven dan God alleen?" Ook in de H.Schrift staat vast wat altijd al geloofd is: Jesus Christus is de Zoon van God en is waarlijk mens en waarlijk God.