dinsdag 11 april 2017

Stemmingmakerij bij de Volkskrant

Een krant die stemmingmakerij toepast zou wat minder serieus genomen moeten worden. Wat is het probleem? De broederschap H.PiusX wil een Katholiek kerkgebouw kopen (Sint Willibrord in Utrecht) en meteen wordt dit door de Volkskrant aangegrepen om de aanval te openen op de broederschap H.PiusX. Bedenkelijke woorden als: "omstreden" en "fundamentalisten" krijgt de lezer voorgeschoteld die dan wel moet denken dat er iets "verschrikkelijks" aan de hand is. Je zou dit artikel eerder in de categorie nepnieuws of nepjournalistiek moeten indelen.

Ook opvallend: de genoemde krant is mogelijk wat minder goed geïnformeerd (typisch voor een Nederlandse krant zou je bijna zeggen), want die "fundamentalisten" waar de krant het over heeft, blijken goede betrekkingen met Paus Fransiscus te hebben. Dat mag wel vreemd klinken, maar het is waar dat indertijd Mgr. Bergoglio, die toen nog niet tot Paus was gekozen, juist goede banden heeft onderhouden met deze groepering. Er zouden intussen gesprekken gaande zijn over een hereniging met de Moederkerk en de broederschap PiusX. De laatste berichten daarover vinden we terug in het Katholiek Nieuwsblad van eind vorig jaar. Meer recenter nieuws vindt u hier.

Maar wat steekt in het artikel van de Volkskrant is toch de opzettelijke profanatie van een gewijde ruimte en de bedenkelijke rol die de bovengenoemde krant denkt te moeten spelen in deze zaak. Een geconsacreerd gebouw is inderdaad een heiligdom en moet daarom zo ook worden behandeld. Je kunt geen feesten, concerten, burgerlijke huwelijken en ander fraais organiseren zonder onze Heer God en de gelovigen te beledigen. Maar hoe leg je aan deze mensen uit wat heilig is, wat respect voor gelovigen betekent en dat je niet alles in een heiligdom kunt organiseren alleen maar omdat je hart uitgaat naar profane zaken?
En dan nog wat: als je niet Rooms Katholiek bent, je niet weet waar het precies over gaat, waarom ga je als krant met de interne aangelegenheden van een geloofsgemeenschap bemoeien? Met welk recht doet je dit? Misschien kan de Volkskrant zich in de toekomst maar beter bezig gaan houden met fatsoenlijk nieuws. Niemand in de RK zit te wachten op een partijtje moddergooien.

Post Scriptum: Het is alleen maar te prijzen dat een Katholiek kerkgebouw ook gebruikt wordt waarvoor ze is gebouwd en waarvoor ze is geconsacreerd. Het is daarom verheugend dat H.PiusX dit kerkgebouw wil kopen. Jammer voor de Volkskrant, maar de tijd van afbraak van het H.Geloof is wel voorbij.