zondag 13 november 2016

Hoe gestruikeld wordt over de naastenliefde

Het zijn niet alleen de Christenen die struikelen over de nieuw gekozen president Donald Trump, men lijkt ook te struikelen over de H.Schrift en vooral de geboden die de Heer ons zelf gegeven heeft. Hierbij is het van belang om de z.g. Bergrede of Veldrede te lezen (Matteus hoofdstuk 5 vers 43 en verder). Daarin is het toch duidelijk uitgelegd dat je iedereen moet liefhebben (zelfs je vijanden!), of waren de Christenen dit gebod al vergeten?

Er is namelijk een controverse tussen een Nederlandse politicus en een hoofdredacteur van een krant ontstaan of je voor zo iemand als Donald Trump wel bidden moet. Uit de reactie van de hoofdredacteur bleek dat het Woord van de Heer maar weer eens in herinnering moet worden gebracht, want een erg positief antwoord kwam er niet uit: het antwoord is ja, je moet voor iederéén bidden, je moet voor iedereen de naastenliefde beoefenen. De Heer heeft ons niet geboden onderscheid te maken of iemand gezien wordt als een goed of slecht mens. Dat is juist helemaal niet relevant. Een Christen dient dus zeker voor Barack Obama als voor Donald Trump te bidden. En daarbij dienen alle smoesjes over het niet-doen ervan te worden vermeden.

De reden is als volgt: voordat de mens bestond had God ons al oneindig lief, en daarom kunnen wij die liefde niet rechtstreeks aan God teruggeven. Daarom moet je de liefde teruggeven aan je naaste. Wie deze liefde aan zijn naaste teruggeeft, beschouwt de Heer als een liefde aan Hem gedaan. (vergelijk Matteus 25;31-40) Alle deugden vloeien voort uit de naastenliefde, maar elke ondeugd en zonde vloeit ook voort uit een gebrek aan naastenliefde. Deze liefde kun je ook teruggeven aan je naaste door voor hem of haar te bidden, dan wel een helpende hand toe te steken. Het antwoord is dus ja: je dient voor iedereen te bidden en dus zeker ook voor je vijanden, zoals de Heer zelf geboden heeft (vergelijk eens Matteus 5;43-48!)

Tegenwoordig wordt er veel te weinig gebeden voor de overheden. De Christenen moeten het voortouw nemen om hier het goede voorbeeld te geven. Goed voorbeeld, doet goed navolgen.