zondag 7 augustus 2016

Goede literatuur in de vakantieperiode

Voor velen is de vakantie aangebroken en hoewel ontspanning en rust noodzakelijk zijn, is het lezen van een goed boek toch wel aan te bevelen. Men hoeft natuurlijk niet meteen het hele boek uit te lezen, maar een overweging van een bepaald stuk in de geestelijke werken is nooit weg.  In de vakantieperiode moet je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk 'bijtanken'. Zeker in de huidige tijd is een blijvende vorming van de leek hard nodig, zoals de ervaring vandaag te dag maar al te vaak leert.  In deze bijdrage hieronder zijn een paar voorbeelden gegeven. De boeken in epub-formaat zijn uiteraard goedkoper. Het betreffende boek vindt u door de links aan te klikken. 

- De Dialoog. Werkelijk een subliem werk uit de Middeleeuwen en opgetekend door niet minder dan de Heilige Catharina van Siëna. Voor een leek zal dit boek behoorlijke kost zijn om door te werken, en daarom wordt ten zeerste aangeraden echt de tijd te nemen om dit boek stukje bij beetje eigen te maken. Het werk is onlangs opnieuw vertaald in het Nederlands en uitgegeven door Stichting de Boog. Ze kan ook in het z.g. epub-formaat worden gedownload. Betalen kan via iDeal. 

- De Heilige Schrift. Het volledige Nieuwe Testament is via deze link op te halen in pub-formaat en het wordt gratis verstrekt. Deze vertaling komt uit het Grieks en dus niet uit het Latijn. Wie een e-reader heeft met voldoende geheugen, kan dus een complete Bijbel op de reader zetten. De tekst komt misschien wat ouderwets over, maar de auteurs hebben wél getracht een zo letterlijk mogelijke vertaling van de H.Schrift te maken. 

- Jezus en de Joodse wortels van de eucharistie. Een must-have voor mensen die dieper in de H.Eucharistie willen doordringen. Door ons naar de Joodse wortels van ons geloof terug te voeren reikt de auteur ons een vergrootglas aan waarmee wij het toonbrood, manna, het laatste Avondmaal en de diepste betekenis van de H.Eucharistie met een nieuwe blik kunnen bekijken. Geschreven door Brant Pitre. 

- De verborgen kracht van de vriendelijkheid. Dit boek laat zien dat vriendelijkheid niet zo maar een kleine deugd is, maar dat wie zich er in oefent vanzelf vooruitgaat in de grote menselijke en bovennatuurlijke deugden. Geschreven door priester Lawrence Lovasik. Een boek dat ons echt een spiegel voorhoudt en ons daardoor vanzelf aanspoort vriendelijk tegen je medemens te zijn.  

- Richtlijn voor het geestelijk leven. Geschreven door de abt Ludovicus Blosius (Lodewijk de Blois), en wordt wel omschreven als een tweede Navolging van Christus van Thomas à Kempis. Een boek dat elke leek, priester of diaken gelezen moet hebben. 

- Compendium van de Katholieke Kerk. Voor de leken is dit boek zeer aan te bevelen in hun verdere vorming en mag bij de catechisatie niet ontbreken. Warm aanbevolen dus. 

En zoals altijd wensen wij u in deze vakantie toe een Vacare Deo