maandag 25 juli 2016

Waar rechtvaardigen leven, daar zal God niet straffen

Uit het boek Genesis lezen wij in de vorige zondag (de 17e zondag door het jaar, Cyclus C) dat God van plan was om Sodom en Gomorra te vernietigen wegens om wraakroepende zonden die daar bedreven werden, maar het is Abraham die als voorspreker aan de Heer vraagt om de stad niet te straffen als er een aantal Rechtvaardigen werden gevonden (zie daarvoor Genesis hoofdstuk 18, verzen 20-32). Niet alleen wordt Gods Barmhartigheid hiermee verheerlijkt, maar het is evenzo een waarschuwing tegen sommige kwaadwillenden die denken dat zij nooit onder het oordeel zullen vallen. 

Maar nog belangrijker is de constatering, dat wijzelf als Rechtvaardigen moeten leven, net als de Rechtvaardige Lot in Genesis. Daarvoor is het nu nodig dat wij het Sacrament van het Heilig Doopsel hebben ontvangen en indien wij - na het doopsel - zwaar hebben gezondigd (waardoor de Heiligmakende Genade werd weggenomen door een doodzonde) dat van ons verlangd wordt om het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen. Hierdoor zullen wij weer de Heiligmakende Genade verkrijgen. Wanneer wij dus als Rechtvaardigen leven, dan zal God het zeker niet toelaten dat het gebied waar wij wonen zal worden gestraft voor de vermetelheid en de zonden die daar door de mensen bedreven werden.

Er zijn mensen die dan zeggen: "Ja, maar dat was vroeger zo." Maar die mensen vergeten dat God gisteren als vandaag nog steeds Dezelfde is. Hij, de Almachtige, wil onze Rechtvaardiging en Hij wil niet dat wij ons afgeven aan de zonde. We hebben inderdaad een vrije wil om te kiezen, maar God heeft ons nooit bevolen slechte dingen te doen. Laat dat wel even duidelijk zijn. Wie zich echt bekeren wil en met welke persoonlijke zonde dan ook wil afrekenen - hoe erg die ook is geweest - is altijd welkom bij God in het Sacrament van Boete en Verzoening.

Voor verdere informatie verwijzen wij naar de Katechismus van de Katholieke Kerk (dus niet het Compendium), naar de nummers 1987, 1446, 1266 en 1992.