woensdag 8 juni 2016

Het gedrag in een kerkgebouw

We weten dat als wij een kerkgebouw bezoeken, wij eerbiedig binnenkomen. Het is een gewijde ruimte waar Onze Heer Jesus Christus zelf leeft in de Heilige Hosties die zijn opgesloten in het Tabernakel. Een kerkgebouw is een door bisschoppen geconsacreerd gebouw, en dus moet alles vermeden worden wat deze heilige plaats zou kunnen ontheiligen. 

Velen komen een kerkgebouw binnen met een verwerpelijk gedrag alsof een kerkgebouw een museum is of erger. Een heiligdom, een Godshuis kom je dus binnen met gepaste eerbied. Je kleding is gepast en je bent dus niet gekleed alsof je naar het strand gaat. Zowel dames als heren dienen dus passend gekleed het kerkgebouw te betreden.

Als je binnenkomt, dan zwijg je, dan ben je stil en ga je niet luidop zitten praten zoals in een markthal. Wie graag wil praten, of sociale banden wil aanhalen of versterken, doet dat dus buiten de Kerk. Niet binnen. De heren hebben hun hoeden en petten af te nemen (alleen de priester mag iets op zijn hoofd dragen, te weten: Pastoors de Bonnet of de bisschop de Mitra).
Het is wel in onbruik geraakt, maar de vrouw heeft over haar hoofd een Mantilla. In veel landen, en zeker in de Sint Pieter wordt er geselecteerd op de juiste kleding voor mannen en vrouwen. Daar is men streng: wie niet passend gekleed is, komt de Sint Pietersbasiliek niet binnen. Houd u dus daar wel rekening mee als u in Italië op vakantie gaat, want het is vervelend buiten te moeten blijven. Bovendien staan er borden aangegeven, vlak voor de ingang van de Sint Pietersbasiliek. Niemand kan zich dus beroepen op onwetendheid.

Je hebt je eigen huis om te eten en te drinken, dus in een kerkgebouw is het niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen en daar te gaan zitten alsof je een restaurant bezoekt. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Voor de gelovigen is het belangrijk dat zij geen overhaaste bewegingen maken alsof dat een kruisteken zou heten. Na het indopen van je vingers in het wijwatervat, maak je aandachtig en eerbiedig het kruisteken en je roept de naam van de Drieëne God aan met de woorden: In de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, Amen. Knielen voor Onze Heer doe je met aandacht en doe je ook met eerbied; zeker bij binnenkomst en zeker als je voor de communiebank en naar het Tabernakel gericht staat.