dinsdag 17 mei 2016

Kerken uitsluiten van GBA is discriminatie

In Nederland worden alle gegevens over geboorte, overlijden, huwelijk en verhuizingen bijgehouden door de Gemeentelijke Basis Administratie de GBA (vroeger heette dat het Bevolkingsregister). Omdat de politiek in de jaren 80 van de vorige eeuw vond dat de Kerk daar opeens niets meer te zoeken had, probeerde men vanuit de kerken tot een oplossing te komen. Kortweg werd die oplossing in 1986 mogelijk gemaakt door het instellen van de SILA: hierdoor bleven de mutaties voor de kerken zichtbaar. Wie overigens niets met de Kerk te maken wilde hebben kon dat óók aangeven. De SILA geeft de verhuisgegevens door aan de parochie waar men als gelovige neerstrijkt. Ook als een kerklid komt te overlijden (en bijvoorbeeld geen familie meer heeft), wordt dit doorgegeven. Hierdoor bleef het voor de kerken mogelijk plaatselijk zicht te houden op hun eigen kerkleden. Het probleem is nu dat de kerken (in dit geval de Rooms Katholieke Kerk en de Protestante Kerken), opeens met een motie te maken kregen van D66 - een partij in het Nederlands parlement - die vond dat ook de kerken niets meer te zoeken hadden in de GBA-gegevens die aan de SILA werden doorgegeven. Die motie werd vervolgens meteen door een Kamermeerderheid aangenomen, maar de minister wilde aanvankelijk niet meewerken aan de motie. Plotseling echter werden de kerken geconfronteerd met een besluit van de Regering dat de kerken per 1 maart 2016 toch geen gegevens meer mochten ontvangen zodat de verhuisgegevens aan de SILA onverwacht werden stopgezet. Deze maatregel geldt overigens alleen en uitsluitend alleen voor de kerken en niet voor andere organisaties die nog steeds toegang hebben tot de GBA. De SILA beheert nu de gegevens van 5.7 miljoen kerkleden.

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daarom een brief op poten gezet en geprotesteerd tegen deze flagrante discriminatie. Volgens de Nederlandse Grondwet mag niemand worden gediscrimineerd, en ook niet op grond van het enkele feit dat je een Godsdienst aanhangt. Maar kennelijk vond een partij zoals d66 de Grondwet niet van belang. De brief van de bisschoppen is aan de Minister-President Mark Rutte gestuurd en vervolgens ook later op de site van de Bisschoppenconferentie verschenen. Ze is integraal hier te lezen

Van onze kant kan deze discriminatoire maatregel niets dan alleen maar afkeuring krijgen: er bestaat al een door de regering ingesteld beroepsverbod voor Katholieke en Protestante Christenen in Nederland die trouwambtenaar willen worden en nu worden we met een nieuwe discriminatie geconfronteerd. Hoewel de bisschoppen nooit stemadvies geven, geven wij die wél: stem als Christen nooit op partijtjes die Christenen discrimineren, zoals D66, maar stem liever op de ChristenUnie of op het GPV (de tegenstemmers van deze motie). Dan gaat bij de eerstvolgende verkiezingen uw stem niet verloren en kunt u gewicht in de schaal leggen om partijen zoals D66 uit de Tweede Kamer te weren. 

Post Scriptum: Als er na de brief van de Bisschoppenconferentie in Nederland geen uitkomst is over deze zaak, dan kunnen kerkleden misschien worden gevraagd om de mutaties zelf te gaan aanleveren. We weten nog niet hoe deze zaak zich verder zal ontwikkelen en we zullen dus moeten afwachten. We houden u op de hoogte.

Post Scriptum 2: De site Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians heeft inmiddels de klacht ook gepubliceerd. Ze staat in het Engels hier te lezen