zaterdag 23 maart 2013

Palmzondag Hosanna Filio David

Op 24 maart vieren wij de Palmzondag of Passiezondag van Onze Heer Jesus Christus. De blijde intocht in Jeruzalem  waarbij de mensen "Hosanna Filio David" roepen, en kleren en kleden neerleggen waar Jesus, gezeten op een ezeltje de stad binnenrijdt. De mensen hebben inderdaad wat te vieren en de vreugde van de menigte is enorm. Zij verwelkomen hun Verlosser, de Tweede Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid, hun God en onze God, die zijn stad Jeruzalem binnenkomt. 
Maar dan gaat het verschrikkelijk mis. De dagen erna die volgen zijn Witte Donderdag (Instelling van de Heilige Eucharistie), Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag. Goede Vrijdag, de verschrikking van een ronduit zeer gewelddadige veroordeling, marteling en kruising van Onze Verlosser. Vooral dat laatste is iets waar we als gelovigen stil moeten blijven staan: Jesus, die ons allen oneindig liefheeft, levert zichzelf over aan genadeloze beulen om onze zonden uitgewist te krijgen. Wij kunnen dit Heilig Lijden van de Heer niet goed begrijpen als wij op afstand maar toeschouwers zijn. We proeven pas de diepte van de verschrikkingen van deze kruisdood die eens door Professor Smalhout, die behalve anesthesioloog was en nu voor de Telegraaf schrijft, zo gruwelijk is beschreven in een groot krantenartikel een aantal jaren geleden. De smarten van Jesus zijn werkelijk verschrikkelijk geweest, zijn gruwelijke geseling waarbij zijn gehele rug, benen, armen en borst werden opengeslagen met een Romeinse Flagrum.(pas op harde beelden!)...Dit hebben wij aangedaan aan Hem, door onze zonden, die Hij op zich genomen heeft om ons vrij te kunnen kopen. 
Het is daarom niet zonder reden dat ook de Christenen van vandaag met Christus meelijden, en de diepte van zijn verdriet, smarten en foltering in hun eigen lichaam voelen, vooral op Goede Vrijdag.

De vreugdevolle intocht in Jeruzalem wordt een bittere nachtmerrie voor iedereen die van Jesus houdt. Maar de grootste Glorie en Jubel ligt dan wel in het verschiet: de Opstanding van Christus uit de dood, door de macht van zijn Vader. En eens...eens zullen wij ook met Hem in een verheerlijkt lichaam samen met Onze Heer Jesus Christus ten Hemel worden opgenomen na het Laatste Oordeel. De verdoemden hebben hun deel in de verwerping, maar de nieuwe Heiligen zullen samen met Christus schitteren als de sterren, voor eeuwig en immer!

Ik wens u allen een Zalig Pasen toe.