woensdag 1 augustus 2012

Het Celibaat is door God gegeven

"Er zijn onhuwbaren, die zo geboren zijn van de moederschoot af; en er zijn onhuwbaren, die door de mensen onhuwbaar gemaakt zijn; en er zijn onhuwbaren die zichzelf onhuwbaar hebben gemaakt om het Rijk der Hemelen. Wie het vatten kan, hij vatte het." Christus volgens het Evangelie naar Matteüs.(PC-vertaling)

Het celibaat is door God gegeven in de Kerk. Wie celibatair wil leven moet God hier om vragen. En wie echt vasthoudend deze genade van God wil ontvangen, zal hem zeker verkrijgen. De onmachtige wereld kan het celibaat niet geven, maar God wel. Dat de Kerk het celibaat belangrijk vindt, dat vond zij al in de vroegste tijden. Het celibaat werd al in de 4e eeuw (306 na Chr) in de Kerk verplicht ingesteld voor hogere wijdingen tijdens het Concilie van Elvira. Heel vaak slaat men dit Concilie over en verwijst men (foutief) naar een Concilie 800 jaar later, zodat het de schijn heeft dat het maar door een paar "oude mannen" in het Vaticaan is bedacht en geen rechtskracht zou hebben.

Discussies over het celibaat worden altijd - en zeker tegenwoordig - voorafgegaan door een felle woordenstrijd van lieden die fel gekant zijn tegen het celibaat, maar zelf nooit de voordelen hebben leren kennen. Laat staan dat maar 1 criticus het celibaat ooit onder de knie heeft gekregen of altijd volledig celibatair heeft geleefd.
Zijn het de critici die vooral aan het woord komen en zoveel mogelijk lawaai willen maken in de media, de voorstanders en de uitvoerders van het celibaat hoor je vervolgens nooit. Zij worden ook niet bij radioprogramma's en andere lawaai-makende smaakmakers uitgenodigd. Hoor en wederhoor worden nooit toegepast, laat staan dat men iets van het celibaat begrijpt. Hoewel alle celibatairen nooit iets met seks van doen hebben - en er geen verband tussen celibaat en seksueel misbruik is gevonden, worden zij wel altijd in het publieke verdomhoekje van de media geplaatst van seksueel misbruikers in de Kerk. Want "Celibaat was toch de oorzaak van dit misbruik??", zo wordt de ondeskundige ongelovige via de media naar een negatieve hoek gedouwd.

En dan hebben we het ook nog niet eens over de "Bijbeldeskundigen", die nog nooit de hele Heilige Schrift hebben gelezen - te pas en te onpas optreden -  maar wel zeggen te weten wat wel, en wat vooral NIET in de Bijbel staat. "Daar wordt niets gezegd over het celibaat", hoor je dan. Het precieze woord misschien niet, maar het wordt wel degelijk genoemd in de H.Schrift, zoals in Matteus hoofdstuk 19, vers 12. Niet iedereen begrijpt dit. De Heer had daarom ook niet voor niets gezegd "Wie het vatten kan, hij vatte het". Maar aan de reacties van de media te lezen, is het inderdaad niet iedereen gegeven het celibaat "te vatten".