woensdag 11 juli 2012

Wee de mens die geen vruchten draagt

Toen Hij de volgende morgen naar de stad terugkeerde, kreeg Hij honger. Hij zag een vijgenboom langs de weg, en ging er heen; maar Hij vond er niets dan bladeren aan. Hij sprak: Nooit in der eeuwigheid komen er nog vruchten aan u. Terstond verdorde de vijgenboom. De leerlingen die dit zagen, waren verwonderd, en zeiden: Hoe is de vijgenboom zo eensklaps verdord? Jezus antwoordde hun: Voorwaar, Ik zeg u: Zo gij geloof hebt en niet twijfelt, zult gij dit niet alleen met de vijgenboom doen, maar zelfs als gij tot deze berg zult zeggen: "Hef u op en werp u in zee", dan zal het gebeuren. En al wat gij in uw gebed met geloof zult vragen zult gij verkrijgen. (Matteus 21:18-22 PC Bijbel)

Uitleg: Gebruik je tijd goed. - Vergeet de vijgeboom niet, die vervloekt werd. Toch bracht hij wat voort: bladeren, net zoals jij... - Kom niet aandragen met verontschuldigingen: - Het baatte de vijgeboom niet, vertelt de Evangelist, dat het niet de tijd van de vijgen was, toen de Heer ze wilde hebben. - Hij bleef onvruchtbaar voor immer. (de Weg).
Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat wij goede vruchten voortbrengen. De Heer laat duidelijk zien dat - ondanks dat het nog niet de tijd van de vijgen was - Hij toch besloot om de vijgenboom daarvoor te bestraffen. In overdrachtelijke zin betekent dit dat, als wij geen vruchten kunnen leveren op het moment dat de Heer dat vraagt, wij in grote moeilijkheden terecht zullen komen. En die moeilijkheden zijn niet mis: er bestaat een Eeuwige bestraffing (de Hel) en wie daarin terecht komt, komt daar ook nooit meer uit. Het Oordeel daarover is immers eeuwig. Het is overigens niet God de Heer die de mens wil bestraffen, want in eerste instantie bestraft de mens zichzelf (door slechte werken, door ongeloof). Straf geeft de Heer als Hij daartoe gedwongen wordt. Maar laat het nooit zover komen zoals bij de vijgenboom. Na het uitgesproken Oordeel van God de Heer is namelijk geen weg meer terug. En het is om die reden waarom dit blog iedereen daarvoor wil waarschuwen.