maandag 30 januari 2012

Jezus wordt opgedragen in de Tempel aan God

EvangelieEn toen de tijd was gekomen voor hun reiniging volgens de Wet van Moses, brachten ze Hem naar Jerusalem, om Hem op te dragen aan den Heer, zoals er geschreven staat in de Wet des Heren: "Ieder kind van het mannelijk geslacht, dat de moederschoot opent, moet den Heer worden toegewijd", en ook om een offer te brengen, naar het bevel van ‘s Heren Wet: een paar tortels of twee jonge duiven. Zie, nu was er te Jerusalem een man, Simeon genaamd; hij was een rechtvaardig en godvrezend man, die verlangend uitzag naar de vertroosting van Israël, en over wien de Heilige Geest was gekomen. De Heilige Geest had hem geopenbaard, dat hij de dood niet zou zien, voordat hij den Gezalfde des Heren had aanschouwd.
Nu kwam hij naar de tempel, geleid door den Geest. En toen de ouders het Kind Jesus binnenbrachten, om voor Hem de voorschriften der Wet te volbrengen, nam ook hij Het in zijn armen, zegende God, en sprak: Nu laat Gij, o Heer, uw dienaar gaan, In vrede naar uw woord. Want mijn ogen hebben uw heil aanschouwd, Dat Gij bereid hebt voor het oog aller volken: Een licht, tot verlichting der heidenen, En tot luister van Israël, uw volk.Zijn vader en moeder stonden verbaasd over wat er van Hem werd gezegd. Simeon zegende hen, en sprak tot Maria, zijn moeder: Zie, Hij is bestemd tot val en opstanding van velen in Israël, en tot een teken van tegenspraak; en een zwaard zal ook uw eigen ziel doorboren. Zo moeten de gedachten van veler harten worden ontsluierd.
Ook was er een profetes, Anna, de dochter van Fanoeél, uit de stam van Aser. Ze was hoogbejaard. Na haar jeugd was ze zeven jaar gehuwd geweest; nu was ze een weduwe van vier en tachtig jaar. Nooit verliet ze de tempel, maar diende God dag en nacht onder vasten en bidden.Juist op dat ogenblik kwam ook zij naderbij; ook zij loofde God, en sprak over het Kind met allen, die Jerusalems verlossing verwachtten.En toen ze alles volgens de Wet des Heren hadden volbracht, keerden ze naar Galilea terug, en naar Názaret, hun woonplaats. Het Kind groeide op, en nam in krachten toe; Het werd van wijsheid vervuld, en Gods genade rustte op Hem.

Overweging: Maria, de allerzuiverste Maagd wil de Wet van Moses onderhouden voor haar reiniging wegens de geboorte van Jezus. Natuurlijk heeft Maria deze zuivering niet nodig; ze is immers zelf Onbevlekt Ontvangen, zoals zij bij de openbaring in Lourdes al had aangegeven. Hier zien we dus hoe een rechtvaardige is te herkennen: ze voeren de Wet tot op de letter uit. Heterodoxen zijn ook te herkennen: zij voeren de Wet niet tot op de letter uit en handelen in strijd met de voorschriften die God van hen eist.
Maar het mooiste van alles is: Jezus kent de harten van de mensen heel goed en weet dat wanneer hij als een Kind verschijnt, de harten van de mensen pas echt open gaan. Bij een kind smelten we weg en openen we onze harten. Daarom is Jezus als Tweede Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid als een mens verschenen, om onze harten te openen voor hem. Daarom zegt Simeon ook dat de harten (de gezindheid) van de mensen geopenbaard moeten worden. Maar omdat de boosheid en de slechtheid in de wereld is gekomen zal niet iedereen met hart en ziel achter Jezus staan. Via het hart van de mens wil de Heer zelf de gezindheid van de mens openbaar maken door zich als Kind te openbaren. Een tweedeling zal een gevolg zijn: het Laatste Oordeel; de scheiding tussen de echte schapen en de vermeende schapen. De scheiding tussen schaap en bok.  Voor Maria de Moeder van God zal het ook geen fijne tijd worden. Voor haar is immers een groot zwaard klaar gelegd om haar ziel te doorboren: een verschrikkelijke profetie die bewaarheid wordt als 33 jaar later haar Goddelijk Kind wordt vermoord op Golgotha. Niet alleen het Hart van Jezus stierf op die dag. Op die dag werden twee Harten begraven.