vrijdag 13 januari 2012

Hij eet met Tollenaars en zondaars...


EvangelieWeer ging Hij uit naar het meer, en heel de menigte kwam naar Hem toe; en Hij onderrichtte ze. In het voorbijgaan zag Hij Levi, den zoon van Alfeus, aan het tolhuis zitten; en Hij zei hem: Volg Mij! Hij stond op, en volgde Hem. Toen Hij eens in diens huis aan tafel was, lagen ook vele tollenaars en zondaars met Jesus en zijn leerlingen aan; want velen waren Hem gevolgd. De Schriftgeleerden en farizeën zagen dus, dat Hij met de tollenaars en zondaars at, en zeiden tot zijn leerlingen: Waarom eet Hij met tollenaars en zondaars? Jesus hoorde het, en sprak tot hen: De gezonden hebben geen geneesheer nodig, wel de zieken. Ik ben niet gekomen, om rechtvaardigen, maar om zondaars te roepen. (Marcus 2, 13-17 Petrus Canisius Vertaling). 
Overweging: In dit stuk is Jezus aanwezig bij een gewone maaltijd, dit keer door Levi de Tollenaar georganiseerd. Maar in die tijd nodigde je niet iedereen uit bij je gastmaal. Jezus laat zien dat Hij niemand wil uitsluiten. Maar dat betekent niet dat zondaars gewoon door mochten gaan met zondigen. Heel vaak zegt Jezus dan ook: "Zondig niet meer".
Dit stuk Evangelie is echter ook vaak misbruikt (zelfs door priesters) om de H.Eucharistie gelijk te willen schakelen met een profane maaltijd. Dan wordt er beweerd dat iedereen is uitgenodigd (dat is wel waar) maar dat iedereen zonder voorbehoud de H.Eucharistie mag ontvangen (dat is niet waar: daar moet je eerst voor Gebiecht hebben). Je kunt een profane maaltijd helemaal niet vergelijken met de H.Eucharistie en je mag dit zelfs niet eens. Er is een verschil tussen Profaan en Heilig, zoals de Heilige Schrift leert.
De Schriftgeleerden mopperden dat Jezus met iedereen eet, maar Hij geeft aan dat de gezonden geen genezing behoeven, wel de zondaars, de zieken. Het is passend dat de Geneesheer Jezus de zondaars geneest door de H.Eucharistie, dus dat de zondaars - in de goede gesteltenis - door Zijn Lichaam en Bloed te nuttigen dit bereiken. We moeten ons laten genezen door Hem via de H.Eucharistie. Een gewone maaltijd kan ons niet genezen. De H.Eucharistie, waarin de Heer zelf aanwezig is, wel.