vrijdag 15 april 2022

Goede Vrijdag - Start Noveen Goddelijke Barmhartigheid

Jesus zag de verschrikkingen van zijn Lijden op Hem afkomen in het hof van Gethsemane... Het verraad van Judas, hoe hele volksstammen Judas zouden navolgen en niet het Onbevlekte Lam. Hoe velen zijn Heilige Eucharistie zouden loochenen. Hoe velen zouden zondigen tegen de eenheid van zijn Kerk, hoe deze mensen zijn Heilig Hart zouden verscheuren. Jesus zag alle zonden van alle mensen op aarde en deed de boetedoening vrijwillig om iedereen in zijn Lijden op te nemen. Hij zag de verguizing van zijn Kerk, de bespotting van zijn dienaren, de bespotting van zijn Kerk, de vervolgingen, vernederingen en het lijden en sterven van zijn dienaren en vrienden. Hij zag de leugens, de valse leerstellingen, de ketterijen die over de wereld zouden worden uitgestort en hoeveel zielen daardoor verloren zouden gaan. 
Jaren geleden heeft een arts verklaard dat in een heel bijzondere omstandigheid, bij een zeer grote angst, het bloed letterlijk uit je huid kan sijpelen, net zoals dat gebeurde bij Jesus in het hof van Olijven. Jesus heeft een verschrikkelijke doodstrijd moeten ondergaan vóór zijn terechtstelling. 

Als wij dan zeggen dat we het moeilijk hebben, laten wij dan naar Jesus opzien, hoe Hij geleden heeft, hoe Hij zwaar werd gegeseld met een Romeinse flagrum, hoe zijn Lichaam werd verscheurd, hoe zijn vlees overal van zijn Lichaam los hing, hoe het bloed uit zijn Lichaam gutste, hoe Hij werd gekruisigd met nagels door zijn polsen, dwars door de  meridiaan-zenuw heen die een onbeschrijfelijke pijn veroorzaakt. Hoe Hij werd bespot, vernederd en met doornen werd gekroond. Hoe onze Heer een ellendige en urenlange doodstrijd moest ondergaan en aan het kruis hing... De kruisiging was een zeer sadistische manier van executeren, waarbij de veroordeelde een uiterst pijnlijke dood stierf.. Laten we vooral niet vergeten hoe Jesus, het Onbevlekte Lam van God alle moed bij elkaar moest pakken om zijn Passie vrijwillig te ondergaan opdat wij, arme zondaars, het eeuwig leven zouden verwerven...

Laten wij daarom nooit zelf klagen over het 'onrecht' wat ons is aangedaan, laten wij daarom nooit klagen als we het moeilijk hebben, of als wij voor echte moeilijke keuzes staan, maar laten wij deze kleine dingen met vreugde aanvaarden. Christus is meer onrecht en ondankbaarheid en een verschrikkelijk lijden aangedaan dan de meeste mensen zouden beseffen. Met recht mag je dit een Verschrikkelijke Vrijdag noemen, vooral voor Maria, de Moeder van God die alles met haar Goddelijke Zoon meeleed en waar haar Onbevlekt Hart werd doorboord met een groot zwaard. Terecht mogen wij daarom zeggen, dat er na Jesus' dood twee Harten werden begraven: die van Christus en die van de Heilige Maagd Maria.

Post Scriptum 1: Op Goede Vrijdag geldt in Nederland een officiële Vasten en Onthoudingsdag. Dat betekent: geen vlees nuttigen en slechts 1 volle maaltijd. 

Post Scriptum 2: Vandaag begint op Goede Vrijdag de Noveen tot de Goddelijke Barmhartigheid. Deze Noveen met Rozenkrans staat op onze site (link).