vrijdag 22 oktober 2021

De wetenschap als zelfbenoemde profeet

In de komende Zondag na Pinksteren lezen we over de Wederkomst van Christus bij het Laatste Oordeel in de brief aan de Filippenzen (1;6-11) en hoe de Christen zich daarop dient voor te bereiden. Niemand weet wanneer die Dag zal plaatsvinden, maar als je de tegenwoordige "profeten" mag geloven, is het einde al reeds daar. Niet alleen in de godsdienst, maar ook in de wetenschap struikel je voortdurend over deze groep van doomsday profeten die de volgende ondergang komen voorspellen. 
Voormalige vice-president Al Gore uit de VS bijvoorbeeld, voorspelde in 2009 dat in 2013 de Noordpool ijsvrij zou zijn door klimaatverandering door de mens veroorzaakt. De Nederlandse weerman Reinier van den Berg voorspelde in 2012 dat de Noordpool in de zomer van 2015 ijsvrij zou zijn. Maar beide voorspellingen zijn niet uitgekomen. Overigens kreeg Al Gore voor zijn "werk" de Nobelprijs voor de vrede, waardoor de Nobelprijs m.i. behoorlijk in geloofwaardigheid devalueerde. Er zijn meer voorbeelden van dit soort "profeten".

Op de website van de Amerikaanse KRTV verscheen het bericht dat de overheid de bordjes in het Glacier National Park ging weghalen. Op die bordjes stond namelijk dat in 2020 alle gletsjers zouden zijn afgesmolten door klimaatverandering. Maar nu heeft men de bordjes snel weggehaald. Reden: de gletsjers die in 2020 zouden verdwijnen door klimaatverandering, blijken nog steeds te bestaan. Ook dit rampscenario door wetenschappers "voorspeld" kwam niet uit. (link)

In 2007 werd in de krant The Independed gewag gemaakt van een alarmerende situatie over het klimaat waarbij we nog maar 10 jaar zouden hebben voordat een totale klimatologische catastrofe zou uitbreken. Dit was ondertekend door maar liefst tweeduizend wetenschappers. Het einde van de wereld zou volgens deze wetenschappers in 2017 gaan plaatsvinden. Maar er is wel een heel vervelend detail: we leven nu in 2021 en de wereld is nog steeds niet vergaan. De gewone burger kreeg daarop wel elke keer van zijn regering de rekening van de zoveelste belastingheffing voor het milieu en het klimaat in zijn portemonnee gepresenteerd. En het einde is nog niet in zicht. Daarover hoeven we maar te denken aan wat er in de EU allemaal op stapel staat. Ook daar mag je verwachten dat er torenhoge belastingen zullen worden opgelegd die de burgers met hun kleine inkomens moeten gaan ophoesten. Als voorspellingen over het klimaat niet uitkomen, dan is er duidelijk iets mis met het wetenschappelijke model. Maar bijna niemand durft dat openlijk te zeggen, bang als men is, als een soort paria te worden weggezet.

Soms krijg je het idee dat wetenschappers net sekteleden zijn die ook altijd maar voortdurend het Einde der Tijden aankondigden en met de profetenmantel omgeslagen de volgende doomsday komen aankondigen. En elke keer blijkt dat zij de plank weer volledig mis hebben geslagen. Hoe vaak heeft de organisatie achter de Jehova's Getuigen niet de jaren voorspeld dat de wereld zou vergaan? En hoe vaak kwam elke keer door hen het voorspelde Armageddon niet uit? 

De Paus, bisschoppen en priesters moeten daarom wat voorzichtig zijn in het achterna lopen van wetenschappers die de ondergang van de wereld aankondigen en ons 'gemeenschappelijk huis' op de agenda willen zetten door voortdurende milieupraat in de Kerk te willen lanceren. Daar is Jesus namelijk niet voor gekomen. Onze Heer kwam zondaars roepen en wil dat de mensen zich bekeren en hun zonden belijden. Onze Heer kwam niet naar de aarde om een of andere milieu-club op te richten, maar om zielen te redden. Bovendien moet je voor wetenschappers oppassen: zij hebben de waarheid niet in pacht en wie eens de afgelopen 500 jaar natrekt waar de wetenschap allemaal naast heeft gezeten, dan raak je de tel snel kwijt. Wetenschappers zijn namelijk ook maar mensen die fouten kunnen maken. We hoeven maar in de wetenschapsgeschiedenis te kijken. Daar vind je voorbeelden genoeg.

De enige zekerheid die wij wel hebben is de geopenbaarde waarheid die van God komt. Daar kunnen wij ons maar beter op richten dan die zinloze milieu-profeten die met een nieuw twee-minuten-voor-twaalf-scenario aan komen zetten en die later toch niet blijkt uit te komen. 

We moeten Christus volgen en niet Al Gore.